МУЛТИМЕДИЈА

Последице најгорих поплава у Кини у последњих 50 година /фото/

Око 127 милиона људи у Кини је у приправности након страшних поплава у којима су погинуле најмање четири особе, а десетине хиљада људи приморано да напусти своје домове.
Sputnik
1 / 10

Снажне олује похарале су југ Кине од четвртка, а 11 особа је нестало у обичним пљусковима који су потопили градове и однели аутомобиле.

2 / 10

Протеклих дана јака киша падала је у јужној провинцији Гуангдонг. Реке су набујале и до седам метара, а повећан је страх од великих поплава, за које локални медији кажу да се виђају једном у једном веку.

3 / 10

Пријављена су три смртна случаја у граду Заокинг, а један спасилац је преминуо у граду Схаокуан. Још десет особа се води као нестало, а потрага и спасавање се наставља.

4 / 10

Широм провинције срушило се 36 кућа, а 48 је тешко оштећено, што је резултирало директним економским губитком од скоро 140,6 милиона јуана, јавила је кинеска новинска агенција Синхуа.

5 / 10

Више од 110.000 људи расељено је широм Гуангдонга. Од тога, више од 45.000 је евакуисано из северног града Ћингјуана.

6 / 10

Власти су саопштиле да се очекује да ће река достићи ниво који није виђен у последњих 50 година.

7 / 10

Неколико великих река излило се из корита, а власти кажу да пажљиво прате „опасно високе“ водостаје.

8 / 10

Без струје је током викенда остало око 1,16 милиона домаћинстава. Због непрекидне кише, летови су отказани и одложени, а школе су затворене у најмање три града.

9 / 10

Очекује се наставак обилних падавина, а метеоролози предвиђају грмљавину и јак ветар. Власти су упозориле да би нивои река у северном Гуангдонгу могли да достигну врхунац који није виђен у последњих сто година.

10 / 10

Провинција Гуангдонг је густо насељено производно средиште у Кини, дом за око 127 милиона људи који су сада под узбуном од катастрофе.

Коментар