КУЛТУРА

Филмски фестивал „Шпански метар“ од 29. до 10. јуна у Београду и Новом Саду

Шеснаесто издање филмског фестивала „Шпански метар“, на којем ће бити приказано двадесет филмова из земаља шпанског говорног подручја, биће одржано од 29. маја до 10. јуна у Београду и Новом Саду.
Sputnik
Обележавајући 20 година постојања у Београду, Институт Сервантес је и ове године припремио најзанимљивије филмске приче које долазе из Шпаније и других земаља шпанског говорног подручја.
Фестивал ће бити отворен 29. маја шпанским филмом „Место за столом“ (El Comensal), сценаристе и редитеља Анхелеса Гонсалес-Синдеа. Снажну причу о суочавању с губитком родитеља, и то у разним историјским периодима, на великом платну су дочарали Хинес Гарсија Миљан и Сусана Абаитуа.
Главни фестивалски програм представиће 11 савремених филмова из Шпаније, Аргентине, Чилеа, Колумбије, Кубе, Еквадора, Мексика и Перуа.
„Потрага за сопственим идентитетом, миграције, класни сукоби и свакодневни интимни проблеми окосница су овог програма који чине узбудљиве драме, урнебесне комедије, историјске приче и експериментални формати“, наводе организатори.
Програмску целину „Женски угао“ чине три краткометражна играна остварења, као и један дугометражни документарни филм, који су одабрани у сарадњи с организацијом „ТРАМА“ и део су дугогодишњег настојања Института Сервантес да посебну пажњу скрене на занимљиве филмске приле шпанских ауторки.
Публика ће бити у прилици да погледа и неке од култних шпанских остварења у оквиру циклуса посвећеног актуелном добитнику почасне награде „Гоја“. Ове године је то Хуан Марине, рестауратор и директор фотографије, који више од осам деценија посвећено ради на очувању и рестаурацији филмског материјала.
Четири филма на којима је радио Марине биће бесплатно доступна публици широм Србије у онлајн формату, на Вимео каналу Института Сервантес. Филмови ће моћи да се погледају у оригиналној верзији с титловима на српском језику од 29. маја у 19 часова до 3. јуна у 19 часова.

Филмови ће бити приказивани од 29. маја до 3. јуна у Дворани Културног центра Београда, а потом од 4. до 10. јуна у Културном центру Новог Сада.
Коментар