Специјална операција у Украјини

Британски министар: Не желимо директан сукоб са Русијом

Немачка не жели да предаје Украјини ракете дугог домета „таурус“ због страха да ће оне бити употребљене за нападе на Крим, изјавио је британски министар одбране Грант Шапс, позивајући Берлин да преиспита ову политику.
Sputnik
„Велика Британија је показала лидерство у томе како се наше ракете могу користити. Неке земље у почетку (нису дале дозволу) да се ракете користе за нападе Крим, али су (на крају) следиле наш пример. Сматрамо да је Крим део Украјине. Зато смо дали ове дозволе“, рекао је министар у интервјуу за „Скај њуз“.
Он је препоручио Немачкој да укине ограничења за нападе на Крим.
„Желео бих да сви наши партнери, укључујући Немачку, која има могућност да испоручује оружје дугог домета, али не дозвољава да се користи на Криму, који је део Украјине, (предају ракете Кијеву)“, нагласио је Шапс.
РУСИЈА
Лондон признао: Одобрили смо Украјини да нападне Крим британским оружјем
Он је одбио да одговори на питање да ли Украјина треба да користи западне ракете дугог домета за нападе на војне објекте на међународно признатој територији Русије.
Према речима британског министра, сукоб у Украјини је за Запад „егзистенцијална битка за светски поредак и саму демократију“. Он се пожалио да је кашњење у издвајању додатне помоћи Кијеву у Конгресу САД допринело успесима Оружаних снага Русије у Харковској области. Шапс сматра и да ће „Украјина на крају моћи да одбије напад“, али је очекују „изазовне недеље“.

О директном сукобу са Русијом

Одговарајући на питање зашто је британско ваздухопловство помогло Израелу да пресреће ракете и беспилотне летелице које је лансирао Иран, али није пружило сличну подршку у случају Украјине, Шапс је рекао да британске власти не желе да улазе у директан војни сукоб са Русијом.
„Не желимо да учествујемо у директном сукобу са Русијом. Не намеравамо да се боримо у овом рату“, истакао је он.
Министар је додао да се ситуације у Израелу и Украјини веома разликују.

О сарадњи Русије и Кине

Велика Британија такође је забринута због јачања сарадње између Русије и Кине, приметио је Шапс.
„Изузетно сам забринут због овога (јачања веза), јер обе земље не верују у демократију“, рекао је он.
Шепс је рекао да је „директна претња“ Западу чињеница да Русија и Кина наводно „покушавају да прошире свој систем“ вредности у другим земљама и „преформатишу свет на свој начин“.
СВЕТ
„Вештине изгубљене“: Лондон није спреман да сам води велики рат
Погледајте и:
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Коментар