СРБИЈА

Бројни састанци Вучића у Њујорку

Председник Србије Александар Вучић у Њујорку одржава састанке са бројним сталним представницима држава чланица при УН поводом најављеног гласања о резолуцији о Сребреници, које је заказано за 23. мај у Генералној скупштини УН.
Sputnik
Вучић је прво разговарао са сталним представником Уједињених Арапских Емирата при УН, Мухамедом Абушахабом којем је указао на опасан преседан и мотиве за покретање резолуције у тренутном геополитичком контексту, али и на скривене агенде које немају за циљ очување сећања на жртве, већ притисак на Србију у погледу других отворених питања.
„Посебно сам нагласио да је Србија, за разлику од других страна које су учествовале у сукобима у бившој Југославију, увек показивала искрен пијетет према свим жртвама, уз спремност да се суочи са историјским догађајима у циљу стварања здравих основа за помирење и сарадњу, као и очување тешко стеченог мира у региону“, додаје се у објави на друштвеним мрежама.
Председник Србије је у разговороу истакао да би усвајање ове резолуције довело до нових тензија, дубоких подела и отварања старих рана свих народа који су страдали на тим подручјима, али и у многим земљама широм света.
„У том смислу, поновио сам да УАЕ, као земља која је чврсто посвећена промоцији мира, помирења и повезивања, представља пример дипломатске разборитости, која је свима нама данас потребна више него икада пре“, истиче се.
Сталног представника Републике Уганде при УН Адониа Ајебару је детаљно информисао о изазовима са којима је Србија суочена у погледу наметања Резолуције о Сребреници и о нашој одлучној борби да се супротставимо оваквим притисцима, уценама и бесмисленим оптужбама и тиме одбранимо свој образ, истину и правду, али и стабилност региона и кредибилитет УН.
Александар Вучић и стални представник Републике Уганде при УН Адонио Ајебара
Поновио је захвалност Уганди на принципијелној и доследној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и поштовању међународног права, затраживши њихову подршку и приликом гласања у четвртак.
Вучић се састао и са сталним представником Сент Винсента и Гренадина при УН Ингом Рондом Кинг са којом је разговарао о свим релевантним чињеницама и последицама које би доношење изнуђене и једностране резолуције о Сребреници могло да има не само по стабилност Западног Балкана, већ и поштовање међународног правног поретка, па и саме УН.
"Захвалио сам им на разумевању позиција Србије нагласивши да је за стабилност, економски развој и бољи живот свих грађана потребан конструктиван дијалог, међусобно поштовање и разумевање, а не нове поделе и нестабилност. Још једном сам поручио да је Србија одлучна да се супротстави свим притисцима и селективном одређивању права и истине, те да остаје посвећена Повељи УН, донетим резолуцијама и међународном јавном праву, који су основни принципи просперитетније будућности", наводи се.
Александар Вучић и стални представник Сент Винсента и Гренадина при УН Инга Ронда Кинг
Председник је имао одличан и отворен разговор са сталном представницом Свете Луције при УН, земље са којом, како је рекао, делимо вредности слободарског духа и борбе за право свих земаља на истину и самосталност у одлучивању.
„Упознао сам уважену саговорницу са могућим последицама евентуалног усвајања резолуције о Сребреници, указавши на потенцијално активирање бројних сличних иницијатива које би потекле од свих земаља оптерећених тешким историјским наслеђем и сукобима“, наво је председник.
Поновио је да ова врста ризичног преседана води до политизације и релативизације историјских чињеница и неминовног нарушавања свих искрених настојања да се одржи мир и настави процес помирења међу народима и државама, за који се Србија бескомпромисно залаже у свим форумима.
Вучић је у разговору са сталним представником Алжира при УН Амаром Бенџамом указао на напоре које Србија предузима како би се одбранила од притисака којима су, наметањем Резолуције о Сребреници пред Генералном скупштином УН, угрожени национални интереси српског народа, али и међународно јавно право и регионална стабилност.
„Упозорио сам, још једном, да ће усвајање такве резолуције значити отварање Пандорине кутије, не само у региону, већ и глобално, што ће уместо помирења, напретка и сарадње међу народима резултирати даљим поделама, неповерењем и урушавањем принципа на којим почива правичан глобални поредак“, наводи председник.
Он је поновио да ће Србија искористити свако политичко и дипломатско средство, као и свој углед у УН, како би се супротставила оваквим уценама и преседанима, и замолио Алжир да нас у томе подржи, подржавајући тиме и слободарски дух, инклузивност и усаглашавање, као и развијање пријатељских односа и сарадње међу народима, што су и принципи на којима почивају саме УН.
Вучић се састао са сталним представником Арапске Републике Египат при УН Мухамедом Абдел Калек Мухамедом
Вучић се састао и са сталним представником Арапске Републике Египат при УН Мухамедом Абдел Калек Мухамедом кога је замолио га да уложи велики углед Египта давањем подршке позицији наше земље приликом одлучивања у УН.
Поновио је спремност Србије да се до последњег тренутка на све могуће начине супротстави овим преседанима како би одбранила мир, стабилност и достојанство српског народа.
СРБИЈА
Вучић са Небензјом о позиционирањима земаља пред гласање о нацрту Резолуције о Сребреници
Погледајте и:
Коментар