РУСИЈА

Лавров ексклузивно за Спутњик: Испорука Ф-16 Украјини сигнал Москви – НАТО је спреман на све

Испоруку ловаца Ф-16 Украјини Москва ће сматрати намерним сигналом НАТО у нуклеарној сфери, а ти авиони неће изменити ситуацију на бојном пољу, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров за Спутњик.
Sputnik
„Ловци Ф-16 дуго су били главно средство за испоруку у оквиру такозваних заједничких нуклеарних мисија НАТО. Стога, не можемо да не сматрамо испоруку таквих система кијевском режиму као намерни сигнал НАТО у нуклеарној сфери. Покушавају да нам ставе до знања да су САД и НАТО у Украјини спремни буквално на све“, рекао је Лавров.
Истовремено је додао да испорука борбених авиона Ф-16 никако неће променити ситуацију на контакт линији на фронту.
„Поменути авиони ће се уништавати као и друге врсте оружја које НАТО земље испоручују Украјини“, поручио је Лавров.
Такође је истакао да Запад показује незаинтересованост за завршетак сукоба у Украјини, јер наставља да пумпа кијевски режим све деструктивнијим врстама оружја, о чему сведоче и планиране испоруке Ф-16.
„Ипак се надамо да ће руско-белоруске војне вежбе са нестратешким нуклеарним оружјем, које се одржавају ових дана, уразумити наше противнике и да ће их подсетити на (могуће) катастрофалне последице даље нуклеарне ескалације“, поручио је шеф руске дипломатије.

Русија ће предузети мере у случају распоређивања амерички ракета у Европи

Русија, поред напуштања једностраног мораторијума на размештање ракета средњег и кратког домета, могла би да предузме кораке у области нуклеарног одвраћања ако САД распореде своје ракете у Европи или азијско-пацифичком региону, истакао је Лавров.
„Реализација таквих планова о размештању ракета средњег и краћег домета неће остати без наше реакције. Између осталог, у том случају ћемо одустати од једностраних ограничења које је увела Русија након повлачења САД из Споразума о ракетама средњег и кратког домета. Не искључујемо додатне кораке у области нуклеарног одвраћања: све америчке истурене ракете моћи ће да погоде командна места и локације наших нуклеарних снага. Одлуке о овим питањима су у надлежности председника Руске Федерације“, рекао је Лавров.
Према речима министра, размештање америчких копнених ракета средњег и краћег домета у Европи и азијско-пацифичком региону „ствараће озбиљан безбедносни изазов за Руску Федерацију“.
„Иначе, то је проблем не само за нас. У заједничкој изјави после недавне посете руског председника Путина Кини наведено је да такви дестабилизујући кораци Сједињених Држава представљају директну претњу и нашој земљи и Кини. Због тога смо се ми и наши кинески партнери договорили да појачамо сарадњу како бисмо пружили отпор неодговорном понашању Вашингтона које подрива међународну стабилност“, нагласио је Лавров.

Главне тезе из интервјуа Сергеја Лаврова:

О могућности мирног дијалога са Украјином:
▪Решење кризе мора бити засновано на принципу једнаке и недељиве безбедности.
▪Постоји могућност да се „убрза“ политичко решење кризе – Запад мора да престане да испоручује оружје.
▪Тешко је замислити дијалог о миру с обзиром да је на власти у Кијеву „ратна партија“.
▪Москва је отворена за преговоре, али о миру, а не о примирју.
▪Москва се нада да ће се пре или касније у Кијеву појавити снаге које брину о интересима украјинског народа, али за сада нема друге опције осим да се настави СВО.
О испоруци новог оружја Кијеву:
▪Снабдевањем Кијева ловцима Ф-16, НАТО покушава да јасно стави до знања Русији да су Сједињене Државе и алијанса „спремне буквално на све“.
▪Ове испоруке Москва посматра као „сигнал“ НАТО-а у нуклеарној сфери.
▪Вежбе Русије и Белорусије уз употребу нестратешког нуклеарног наоружања требало би да уразуме њихове противнике.
О сарадњи са Кином:
▪Москва и Пекинг се слажу о потреби повећања одбрамбене сарадње у различитим форматима.
▪Односи са Кином засновани су на високом степену међусобног поверења, нису усмерени против трећих земаља.
▪Русија и Кина су принуђене да узму у обзир негативне трендове у азијско-пацифичком региону и предузму мере да зауставе њихове последице.
О односима са Вашингтоном:
▪Белу кућу не занима судбина цивилног становништва руских градова, постала је саучесник у злочинима у Кијеву.
▪Русија може да предузме кораке у области нуклеарног одвраћања ако САД распореде ракете средњег и краћег домета.
РУСИЈА
Путин: Русија редовно одржава вежбе стратешких нуклеарних снага – исто као и НАТО
Погледајте још:
Коментар