ДРУШТВО

Ученици ОШ "Милан Ђ. Милићевић" обележили 430 година од спаљивања моштију Светог Саве /фото/

У Крипти Храма Светог Саве данас су ученици основне школе "Милан Ђ. Милићевић" свечаном приредбом обележили 430 година од спаљивања моштију Светог Саве.
Sputnik
Уз благослов патријарха Порфирија, ученици од 1. до 8. разреда су уз химну Светом Сави, различите рецитације и хорске песме обележили годишњицу спаљивања моштију Светог Саве.
Директорка Основне школе "Милан Ђ. Милићевић" Виолета Вељковић навела је да није случајно то што се Свети Сава прославља као школска слава и то што учесници тог светитеља доживљавају као свог заштитника.
"Данас смо се окупили у дому у којем смо увек радо виђени гости. Окупила нас је заједничка воља и жеља да одамо почаст најсветлијој личности наше историје, а то је Свети Сава. На Врачару, пре 430 година, расуо се пепео светитеља, а данас сија бели храм", рекла је она.
Ученици ОШ "Милан Ђ.Милићевић" обележили 430 година од спаљивања моштију Светог Саве
Навела је да је било пре Светог Саве болница, учионица, библиотека, али да је прву учионицу и библиотеку основао Свети Сава.
"Било је и пре Светог Саве и крста, и слова, и писма, и језика, и пута, и имена, али је Свети Сава одредио крст којим се крстимо, језик којим говоримо, писмо којим пишемо и пут којим идемо и име којим се зовемо", рекла је она.
Мошти Светог Саве спаљене су 10. маја 1594, код Београда, на Врачару, пре 430 година, а турске власти то су учиниле надајући се да ће тиме бити нарушена величина његове улоге код Срба.
Српска православна црква тог догађаја неизмерне важности за Србе, присећа се, сваке године, 10. маја, гледано по грегоријанском календару.
Код Срба, Свети Сава је најпоштованији национални светитељ, отац Српске цркве, и пресудна личност изградње како култа светородне династије Немањића, тако и државе Немањића уопште.
Од Стефана Немање до цара Душана, до средине 14. века, заправо још раније за време краља Милутина, Србија је, увек ослоњена на наслеђе Светог Саве, израсла у просперитетну, тада најуспешнију земљу Југоистока Европе.
Погледајте и:
Коментар