РУСИЈА

У Русији направљен први копнени дрон-камиказа

Први у свету копнени дрон-камиказа "Депеша", којим се управља путем џојстика и ФПВ шлема, направљен је у Русији, објавила је прес-служба државне корпорације Ростех.
Sputnik
Робот Депеша на гусеницама саставили су стручњаци из холдинг компаније "Високоточни комплекси". Такође су направиули и "Баги" - мултифункционални роботски комплекс. Оба се могу користити као копнени дронови-камиказе за уништавање непријатељских циљева, детонацијом експлозива. Сада се оба робота тестирају, између осталог и у зони специјалне операције.
Обе машине су компактне и могу да маневришу. Носивост "Депеша" је 150 килограма, а "Багија" - 250 килограма. Оне могу брзо и тихо да испоруче намирнице, муницију и гориво на линију фронта, па чак и да евакуишу рањене војнике.
Осим тога, роботи се могу користити и за уништавање непријатељских утврђења и живе силе, као и за чишћење мина.
Раније је саопштено да се у зони специјалне војне операције тестирају нови извиђачки и јуришни дронови које је наптавио концерн Калашњиков. Државна корпорација Ростех је појаснила да ће на основу резултата испитивања у борбеним условима бити донета одлука о серијској производњи нових дронова.
Погледајте и:
Коментар