РУСИЈА

Зеленски се обрушио на Кину: Она је оруђе у Путиновим рукама

Владимир Зеленски критиковао је Кину која је одбила да учествује на украјинском „мировном самиту“ у Швајцарској.
Sputnik
"Нажалост, Русија преко кинеских дипломата користи утицај Кине у региону и чини све да спречи одржавање мировног самита. Кина је оруђе у Путиновим рукама. Данас постоје информације да неке ствари некако заврше на руском тржишту преко Кине. Делови руског наоружања долазе из Кине", рекао је Зеленски на форуму "Дијалог Шангри-Ла" у Сингапуру.
Како је истакао, "нема потребе да се помаже Украјини и цивилизованом свету да окончају рат".
"Али, чини ми се да ометање мировног самита и чињење свега да се спрече неки лидери да дођу тамо дефинитивно не приближава мир. То није само подршка Русији, то је заправо подршка рату“, пожалио се Зеленски.
Подсетимо, раније је прес-секретар руског председника Дмитриј Песков објаснио да је „самит мира“ који организује Украјина у Швајцарској „апсурдан“, јер је узалудно разговарати о таквим питањима без учешћа Русије.
Ројтерс је пренео, позивајући се на три извора, да је Пекинг одбио позив на „самит мира“ јер нису испуњени услови за његово учешће.
Кинеско Министарство спољних послова је више пута демантовало изјаве Украјине и званичника западних земаља о испоруци војних производа Русији.
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Немачка: Украјина би могла да употреби „патриот“ против авијације на територији Русије
Коментар