РУСИЈА

Кремљ: Тренутна ситуација не може да се пореди са Кубанском кризом – тада је систем био стабилан

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да тренутну ситуацију у свету није могуће упоредити са Кубанском ракетном кризом у односима између САД и СССР током 60-их година прошлог века будући да је тадашњи биполарни систем био стабилан, док сада све пуца по шавовима.
Sputnik
Како је рекао, западне државе провоцирају Русију на нуклеарну ескалацију константно подижући улог и ескалирајући реторику у овој области, док руско руководство узима у обзир овај фактор приликом доношења одлука, казао је Песков у интервјуу за лист РБК на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу.
Песков је навео и да САД, упркос чињеници да су гигантска економска сила и највећа војна држава, губе позицију светског лидера. Међутим, у целом том процесу, како је навео, у Вашингтону сматрају да је сада тренутак да униште Русију, док је Украјина у целом том процесу само један мали инструмент како би се то постигло.

Америка више не контролише свет

Америка више није у стању да контролише цео свет и да буде хегемон, центри економског развоја су са Запада прешли на Југо-исток, казао је Песков и образложио то чињеницом да на том делу планете живи далеко више људи.
„Где је више људи, тржиште је веће, самим тим је и темпо економског раста бржи. Индија, Кина, то су земље где је највећи раст“, нагласио је Песков.
Такође је рекао и да је већина држава у свету против доминације Запада, било да је реч о политици или економији. То су пре свега земље глобалног Југа које, према речима Пескова, теже ка мултиполарном свету и против су неоколонијализма и политичких притисака.
Осврнуо се и на питање БРИКС-а рекавши да интерес земаља ка чланству у тој организацији је далеко веће него што та БРИКС тренутно може да прими. Управо из тог разлога се сада ствара формат „земља-партнер БРИКС-а“ који ће бити тестиран за заинтересованим земљама за време док Русија буде председавала том организацијом.

Самит о Украјини у Швајцарској – повод за хистерију Зеленског

Самит о Украјини који ће бити одржан у Швајцарској неће донети ништа сем што ће изазвати хистерију код председника Украјине Владимира Зеленског, казао је Песков.
Према његовим речима, тамо ће људи моћи да чују много различитих, снажних и емотивних изјава, али тај догађај неће дати никакав резултат.
„Та платформа омогућиће Зеленском да још мало прохистерише на рачун тешке ситуације у којој се нашла Украјина. Његова реторика у којој криви бројне земље због малих количина наоружања које оне испоручују Кијеву је сваким даном све гласнија у односу на то колико се ситуација на фронту погоршава“, навео је Песков.
Портпарол Кремља је такође рекао и да Москва не искључује могућност да ће у Швајцарску на конференцију допутовати и председник САД Џозеф Бајден будући да су тамо могући, како је рекао, „бројна изненађења“.
Специјална операција у Украјини
Кључне поруке Путина из Санкт Петербурга: Могуће измене руске нуклеарне доктрине
Коментар