СРБИЈА

Амбасадор Марока: Не учествујемо у иницијативама које шкоде Србији и њеном народу

Амбасадор Краљевине Мароко Мохамед Амин Белхаж изјавио је да та земља никада неће подржати нити учествовати у било којој иницијативи која би на било који начин могла да нашкоди Србији и њеном народу, као и да озбиљно угрози процес помирења у БиХ.
Sputnik
Белхаж је за „Политику“, одговарајући на питање какав је став Марока о резолуцији о Сребреници која је недавно усвојена у Генералној скупштини УН, рекао да је питање геноцида у Сребреници „изузетно осетљиво питање не само за различите народе Босне и Балкана, већ и за цео свет, имајући у виду ужасну природу овог ратног злочина“.
„Ово питање обавијено је још једним слојем осетљивости за све земље чланице Организације исламске сарадње која је 2011. већ прогласила 11. јул за годишњи Дан жалости у част сећања на оне који су убијени у сребреничком масакру“, додао је Белхаж.
Он је нагласио да је Краљевина Мароко пажљиво слушала примедбе српских пријатеља у вези с процесом израде нацрта резолуције, у вези са непостојањем адекватног власништва над резолуцијом, временом њеног подношења и њеном политизацијом.
„Зато сам током читавог периода који је претходио усвајању резолуције и током бројних састанака с разним високим српским званичницима истицао и наглашавао да Краљевина Мароко никада неће подржати нити учествовати у било којој иницијативи која би на било који начин могла да нашкоди Србији и њеном народу“, истакао је он.
Белхаж је додао и да је на дан гласања о резолуцији тај став његове земље преточен у одлуку Краљевине Мароко о неучествовању у гласању.
„За мене је била права штета и пропуштена прилика што је први пут простом већином усвојена резолуција о питању од општег консензуса, као што је осуда свих злочина геноцида и одавање почасти свим жртвама овог страшног чина, што у у великој мери одражава притужбе које је по овом питању изразила Србија“, указао је амбасадор Марока.
Одговарајући на питање када се могу очекивати посете шефова држава из једне земље у другу, он је подсетио да је краљ Мухамед Шести 2022. године навео Србију међу земљама најужег круга пријатеља Марока у Европи, а да је и руководство Србије на челу са председником Александром Вучићем у више наврата поновило да је Мароко прави пријатељ Србије.
„Семе је посејано и сада само треба да изградимо позитиван замах, импулс који ће довести до дуго очекиване државне посете. То се мора учинити кроз размену посета на високом нивоу између наших високих званичника, наставком редовних политичких консултација између две земље и наравно одржавањем трећег састанка Заједничке економске комисије и првог састанка Мароканско-српског пословног савета који би био одржан у Београду што је пре могуће“, рекао је амбасадор Марока.
Погледајте и:
Коментар