РУСИЈА

Нестратешке нуклеарне вежбе Русије – адекватан одговор на подршку Запада Украјини

Изводећи нестратешке нуклеарне вежбе са Белорусијом, Русија реагује на многобројне активности Запада и пружање подршке Украјини, изјавио је руски секретар Савета безбедности Сергеј Шојгу.
Sputnik
„Наше вежбе су адекватна реакција на подршку коју Запад пружа кијевском терористичком режиму, на активно учешће војника НАТО-а у борбеним дејствима у Украјини и фактичку дозволу Кијеву да изводи ракетне нападе на руске цивилне објекте, као и на јачање војног потенцијала НАТО-а у близини руских граница“, поручио је Шојгу.
Он је за „Руску газету“ такође рекао да светска заједница уздржано реагује на вежбе руских нестратешких нуклеарних снага на територији Савезне државе Русије и Белорусије.
„Примећујемо у целини уздржану реакцију светске заједнице на вежбе руских нестратешких нуклеарних снага на територији Савезне државе. Све већем броју земаља постаје јасно да је до деградације ситуације у области међународне безбедности довело управо неодговорно понашање САД и њихове активности усмерене на поткопавање режима за контролу наоружања “, објаснио је секретар Савета безбедности.
Раније је Министарство одбране Русије саопштило да је у земљи почела друга фаза вежби нестратешких нуклеарних снага.
Претходно, у оквиру прве етапе вежбе, припадници ракетних јединица Јужног војног округа реализовали су задатке допремања специјалне муниције за оперативно-тактички ракетни систем „Искандер“, пуњење лансера и прикривени одлазак на назначене позиције ради припрема за лансирање пројектила.
Погледајте и:
Коментар