СРБИЈА

Вучевић: Амбасада САД у Сарајеву показала елементарно непознавање Дејтонског споразума

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да није изненађен негативном реакцијом америчке амбасаде у Сарајеву на одржани Свесрпски сабор, али да јесте чињеницом да је амбасада тиме показала елементарно непознавање Дејтонског споразума, односно Устава Босне и Херцеговине, пре свега по питању имовине која припада ентитетима.
Sputnik
Вучевић је за РТС рекао да су све 53 тачке Декларације између Србије и Републике Српске поптисане у оквиру Свесрпског сабора апсолутно у духу Дејтонског споразума, као и да ни на један начин не воде ка његовој опструкцији. Додао је да је Дејтонски споразум донео 29 година мира у Босни и Херцеговини и да она мора да настави да га чува, као и да је Србија гарант тог споразума.
Вучевић је подсетио и да је председник Александар Вучић у реакцији на објаву америчкке амбасаде у Сарајеву рекао да њена тврдња није утемељена у праву и међународним споразумима.
Нагласио је да мора да се ствара простор за разговор, као и да нас све друго води у погоршање сутације, из које се не би ишло у процес деескалације и кретању ка бољим односима, већ у процес дезинтеграције, тј. удаљавања и неразумевања.
"Мир је преко потребан и Бошњацима и Србима и Хрватима. Верујем да смо сви довољно зрели да нећемо ићи у пут који је катастрофалан за сваког, већ да ћемо разговарати о будућности",нагласио је Вучевић, пренео је Танјуг.
Додао је да ће се на тај начин вршити даља интеграција региона, стварати нове инвестиције, градити путеви и пруге, и ићи ка расту стандарда свих грађана.
Погледајте и:
Коментар