СВЕТ

Шта се крије иза пресуде против Хантера Бајдена: Прљава игра дубоке државе

Пресуда против Хантера Бајдена је само наставак прљаве игре америчке дубоке државе против Трампа, по систему, ево дајемо вам пресуду против Бајденовог сина, а у замену легитимизујемо исконструисану, политички мотивисану и непостојећу кривицу Доналда Трампа, сматра спољнополитички уредник америчког часописа „Хрониклс“ др Срђа Трифковић.
Sputnik
Хантер Бајден, син америчког председника Џозефа Бајдена, проглашен је кривим по све три тачке оптужнице које га терете да није пријавио да је користио дроге када је купио револвер 2018. године. Суд је утврдио да је Хантер Бајден илегално поседовао оружје 11 дана.
Према оптужници, Хантер Бајден је слагао при куповини оружја, јер је негативно одговорио на питање да ли је користио дрогу, и самим тим је оружје купио нелегално. Хантеру прети затворска казна до 25 година и новчана казна у износу од максимално 750.000 долара.
Прихватам одлуку суда, али се и даље поносим својим сином, изјавио је амерички председник Џозеф Бајден после изрицања пресуде.

Предизборно штимовање оптужнице

У систему политизованог судског апарата какав је у САД, нема никакве сумње да имамо политичко штимовање оптужница и пресуда у зависности од жељених исхода на новембарским изборима, каже Трифковић за Спутњик. Поготово у оним јурисдикцијама где демократе контролишу и тужилаштво и кључне судије, као што је у случају Трамп и у случају Хантер Бајден.
Процеса против Хантера Бајдена не би ни било да је направљен дискретни споразум између сина председника Бајдена и тужилаштва који је био намераван, али је Министарство правде било принуђено да реагује кад је ствар процурила у јавност, подсећа Трифковић.

Представљање наркомана као – мученика

„Међутим, са овом пресудом прави се лажна еквиваленција између Трампа и Хантера Бајдена. Ето, ни један ни други нису изнад закона, ни један ни други не могу да буду имуни од руке правде. Ту, наравно постоји битна разлика јер се прави изједначавање између монструозног примера злоупотребе правосуђа у случају Доналда Трампа и оних тобожњих 34 тачке оптужнице за фалсификовање књиговодства, и очигледне кривице Хантера Бајдена коју је систем покушао да заташка, а која се тиче дозволе за ношење оружја, упркос његовој наркоманији.“
При томе ће систем покушати да прикаже Хантера Бајдена малтене као неког мученика који је успео да преовлада своју зависност, искупио се и сада је поново рођен, док с друге стране Доналд Трамп остаје „огрезао у корупцији и недоличан“ је положаја председника, додаје Трифковић.

Фарса без утицаја: Бирачи нису овце

Трифковић оцењује да цео овај случај неће имати утицаја на америчке бираче јер се видело и после „монструозне пресуде Трампу у њујоршком суду“ да је његов рејтинг у кључним државама чак и скочио.
„Другим речима, неће утицати ни најмање. Јер цео либерални естаблишмент сањари и даље о неком времену када су њихове конструкције могле да имају утицај на исход избора и кад су могли да манипулишу људима као да су овце. А то, хвала Богу, више није случај. Дакле, ово ће само утврдити у уверењу Трампове бираче да је реч о једној великој игри у којој само ова тобожња пресуда која је, у ствари фарса, исто онолико фарсична као и пресуда Трампу пре две недеље, нешто мења. Мислим да ће у крајњој линији остати потпуно иста подела карата на политичкој сцени као што је била и до сада.“

Комбинација сапунице, ријалитија и стаљинизма

Трифковић додаје да је судска сага Хантера Бајдена на неки начин комбинација латиноамеричке сапунске опере, ријалитија и Москве из 1936. године.
„Другим речима, у својој супстанци ови судски процеси су далеко сличнији Стаљиновим чисткама које су спроведене у време тужиоца Вишинског, иако немају сасвим исте резултате по осуђене. Ово што се догађа у Америци данас далеко више личи на стаљинизам тридесетих из времена Јежова и Јагоде и после њих Берије, него што личи на било какво цивилизовано друштво западног света које познајемо од ренесансе до данас“, закључио је Трифковић.
Погледајте и:
Мемоари Хантера Бајдена: Алкохол, дрога и љубав са супругом преминулог брата
Коментар