Специјална операција у Украјини

Медији: Руски системи ПВО могу оборити Ф-16 у било којој тачки Украјине

Уколико Украјина добије ловце Ф-16, главни проблем при употреби ових авиона биће претња да ће их уништити руске противваздушне снаге, пише Форбс, позивајући се на Џастина Бронка, вишег истраживача на Краљевском институту оружаних снага у Лондону.
Sputnik
„Главни проблем је руски копнени систем противваздушне одбране, због чега је украјинским војним авионима веома опасно да лете на великој висини у било ком делу Украјине“, наводи се у тексту.
Према речима Брока, око 100 миља од линије раздвајања, украјински пилоти Ф-16 мораће да лете на веома малим висинама како би избегли удар руских снага противваздушне одбране. Експерт је напоменуо да ће то смањити ефикасност ракета са Ф-16. Бронк је објаснио да мотори ракета неће моћи да их подигну на потребну висину, што ће довести до значајног смањења њиховог домета.
Раније је шеф руске делегације на преговорима у Бечу о војној безбедности и контроли наоружања Константин Гаврилов рекао да је Руска Федерација упозорила непријатељске земље на могуће последице испоруке ловаца Ф-16 Кијеву. Према речима дипломате, руска војска ће оборити ове авионе док буду летели преко Украјине.
Специјална операција у Украјини
УЖИВО НАТО у Немачкој формира командни пункт за помоћ Украјини
Коментар