РУСИЈА

Путин упозорио: Наш мировни предлог за Украјину неће вечно бити на столу

Руски председник Владимир Путин рекао је да је реакција Запада на његове мировне иницијативе очекивана, али ће разумни политичари размишљати о њима ако желе да окончају сукоб у центру Европе.
Sputnik
„Што се тиче реакције наших такозваних партнера, рекли сте да нисам очекивао. Баш супротно, очекивао сам управо такву реакцију у првој фази. Шта ће бити касније, време ће показати. Све ће зависити од ситуације на терену. Мислим да ће неки разумни политичари ипак размишљати о томе да ли су предлози које сам дао реални, објективни и у складу са интересима уговорних страна и целе Европе, између осталог, да ли они заиста жели да окончају сукоб у центру Европе“, рекао је Путин на конференцији за новинаре у Ханоју, на крају азијске турнеје.

"Нада да ће бити одржани закулисни преговори са Западом – нису се оправдали", истакао је он.

По његовим речима, предлог Русије за решавање кризе у Украјини неће заувек стајати на столу. Русија је спремна да настави дијалог са украјинском страном на бази Истанбула и Минска, изјавио је Путин.
„Не мислим да ће такав нихилизам у вези са нашим предлозима остати заувек, нешто ће се сигурно променити, укључујући и наши услови, у зависности од ситуације на земљи“, објаснио је он.
Ако је услов Кијева за преговоре повлачење руских снага - то се никада неће десити, објаснио је он.
Руски председник Владимир Путин верује да ће западна страна за све непопуларне одлуке окривити Владимира Зеленског, а онда ће му наћи замену, што би могло да се деси у првој половини следеће године.

„На Западу једноставно не желе да га мењају (Зеленског), није још време. Мислим да је то очигледно сваком човеку. Све непопуларне одлуке, укључујући и снижавање старосне границе за регрутацију, све. Затим ће га заменити. Мислим да ће се то десити у првој половини следеће године“, рекао је руски лидер.

Он још једном није искључио испоруке руског оружја у друге земље – "нека Запад размисли, где ће оно завршити", закључио је Путин.
РУСИЈА
Путин: Руске нуклеарне снаге увек у стању пуне борбене готовости
Коментар