РУСИЈА

Белоруска војска спремна да примењује нуклеарно оружје

Белорусија ће наставити да спроводи обуку са нуклеарним оружјем, укључујући и без претходног обавештења, изјавио је белоруски министар одбране Виктор Хрењин.
Sputnik
„Наравно да ће се и даље спроводити. На крају крајева, стално морате да одржавате свој ниво. Оне ће се одвијати по плану, наравно. О некима ћемо обавештавати, о некима не“, рекао је министар за белоруску телевизију СТВ.
Хрењин је додао и да је обука са Русијом показала да је белоруска војска спремна да примењује тактичко нуклеарно оружје ако буде потребно.
„Обука спроведена заједно са нашим руским колегама показала је високу спремност наших војника, висок ниво обучености и способности за извршавање ових задатака“, објаснио је он.
Према његовим речима, „може се констатовати чињеница да смо данас способни и спремни да употребимо ово оружје када буде потребно“.
Министар је истакао да Русија нема потребе да испоручује додатно оружје на територију Белорусије.
„Државни програм наоружања подразумева да се сваке године неки модели морају модернизовати, ремонтовати или набавити нови“, истакао је Хрењин.
Он је додао да Русија не мора ништа додатно да испоручује у Белорусију да би се извршили они задаци које је поставио председник Русије Владимир Путин.
„Они имају довољно сопственог оружја и довољно земаља и савезника са којима могу да раде“, рекао је министар.
Хрењин је нагласио да земља не јури све могуће иновације у војној индустрији.
„Не треба слепо копирати и јурити све што се појави. Ми то веома пажљиво посматрамо, анализирамо, процењујемо. И треба полазити од могућности, економских могућности државе“, оценио је он.

Милитаризација Запада се наставља

Хрењин је приметио да се војна активност у суседним западним земљама наставља.
„Примећујемо повећану милитаризацију Запада. Видимо сет мера благовремених припрема за рат. Вишеструко се повећао број активности оперативне борбене обуке и константно извиђање наше државе“, истакао је министар.
Он је напоменуо да су „буквално јуче, прекјуче, амерички бомбардери Б-52 увежбавали лансирање ракета“.
Хрењин је истакао да се, упркос чињеници да су завршени догађаји најављени у оквиру НАТО вежбе „Заштитник 2024“, у суседним западним земљама настављају се војне активности.
„Ми све то видимо – полигон Пабраде (у Литванији). Сада се тамо налази ојачани амерички тенковски батаљон“, навео је министар.
Министар је приметио да се на Западу никоме не може веровати, па се стога белоруска војска на одговарајући начин припрема.
„Сећам се разговора када је амерички начелник генералштаба позвао нашег начелника Генералштаба... и он је овако рекао када су га питали: ‘Шта ради ваш батаљон на 15 километара од наше државне границе?’ Речено је: ‘То је привремено, отићи ће’. Ево то ‘привремено’ траје већ три године. Стога не можемо никоме тамо да верујемо, јер видимо њихове агресивне планове“, објаснио је Хрењин.
Он је нагласио да се стога белоруска војска у складу са тим и припрема.
„Одлучни смо. Не мешајте се у наше послове. Позабавите се својим проблемима, или још боље, хајде да се договарамо“, закључио је Хрењин.
Коментар