СВЕТ

Више од 670 Египћана преминуло на хаџилуку у Саудијској Арабији, укупан број мртвих премашио хиљаду

Број Египћана који су преминули током хаџилука у Саудијској Арабији због топлотног удара повећао се на 672, док се њих 25 воде као нестали, рекли су данас извори из египатских безбедносних и здравствених служби за Ројтерс.
Sputnik
Неименовани званичник египатске владе рекао је претходно да је најмање 630 Египћана преминуло током хаџилука, при чему је већина смртних случајева пријављена у хитној служби у насељу Ел Муаисем у Меки.
Египатска кризна јединица задужена за истрагу случајева преминулих ходочасника током овогодишњег хаџилука у Меки саопштила је у суботу да је одузела лиценце за 16 туристичких агенција и упутила против њих тужбе јавном тужиоцу, оптужујући их да су одговорне за смрт ходочасника који нису званично регистровани.
Јединица задужена за истрагу формирана је у четвртак, а предводи је египатски премијер Мустафа Мадбули. Јединица је саопштила да је потврђено да је 31 званично регистрован египатски ходочасник преминуо због последица хроничне болести.
Више од 1.000 људи је преминуло током овогодишњег хаџилука у Саудијској Арабији због екстремно високих температура, саопштили су данас саудијски званичници.
Саудијске власти су пооштриле контролу нерегистрованих ходочасника, протерујући десетине хиљада људи.
Међутим, многи од њих, углавном Египћани, успели су да стигну до светих места у и око Меке, неки чак и пешице.
За разлику од ходочасника који путују на хаџилук са уредним дозволама, илегални ходочасници нису имали хотеле у које би се склонили од високих температура.
Погледајте и:
Коментар