Подкаст

Пољопривреда у раљама непогода | Енергија Спутњика

Киша, високе температуре, олује са градом и орканским ветровима правиле су овог пролећа, а наставиле и почетком лета, велике штете у воћњацима и на њивама у Србији. У појединим краљевима невреме је опустошило засаде јагода, малињаке, воћњаке… а нису боље прошле ни оранице са пшеницом и другим усевима.
Sputnik
И поред тога што овакве елементарне непогоде нису реткост у Србији, мада нам се чини, увек, да је ова година најгора, пољопривредници у веома малом броју осигуравају своје засаде. У разговору за “Енергију Спутњика” агроаналитичар и уредник часописа “Агробизнис” Горан Ђаковић каже да пољопривредници могу очекивати помоћ државе и локалне самоуправе у отклањању претрпљених губитака. Али, истиче да је осигурање кључно, с тим да и држава треба да се укључи па да, на пример, субвенције за осигурање сорти које доспевају у пролеће и почетком лета исплати у првој половини године, како би се пољопривредницима помогло да превазиђу ове губитке.
Каже, такође, да би држава морала и да контролише процену штете јер, то сада раде само представници осигуравајућих кућа.
Не спорећи да није идеално ни у свим земљама Европске уније, Италији на пример, саговорник “Енергије Спутњика” каже да је посебно лоша ситуација на Балкану, чак и у земљама које су чланице ЕУ, Хрватској, на пример, Зато предлаже копирање онога што у области осигурања пољопривредне производње раде земље попут Немачке.
Суше, које се периодично догађају сваких неколико година свакако су, такође, велики проблем и ратарима и воћарима. Подсећајући да се у Србији наводњавају веома мале површине Ђаковић сугерише држави да више улаже у наводњавање јер би то, како каже, било вишеструко исплативо и самим пољопривредницима и држави, која би имала повраћај уложених средстава кроз већу производњу пољопривредних производа и наплату пореза.
Оно што је код нас у Србији ново, а у земљама ЕУ је већ препознато као велики проблем је то што многи сматрају да им је исплативије да на плодним њивама “засеју” обновљиве изворе енергије (ОИЕ) - соларне панеле и ветрењаче. То, наравно, доводи до тога да се смањују пољопривредне површине за производњу хране а Ђаковић наводи да ова инфраструктура за производњу ОИЕ угрожава и саму пољопривредну производњу. На пример, тамо где су ветрењаче нема птица, што доводи до повећања глодара, који уништавају усеве на њивама.
Истичући да је неопходно наћи равнотежу између пољопривреде и енергетике Ђаковић наводи да је, на пример, на земљишту лошијег квалитета у реду поставити соларне панеле на висини таквој да испод њих овце могу да пасу траву. Овце, иначе, по његовим речима, воле да пасу у хладовини а неће оштетити панеле.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Коментар