РЕГИОН

Медији: Северна Македонија повлачи амбасадора у Риму - због писма о пасошима

Министарство спољних послова Северне Македоније повлачи амбасадора у Риму Весела Мемедија, а најпре је позван у Скопље на консултације, пише данас скопски портал Плусинфо.
Sputnik
Реч је о амбасадору који је пре два месеца послао скандалозно писмо италијанским властима, којим их је обавестио да од 12. фебруара ове године више не веже путне исправе са именом Република Македонија.
Незванично, иницијатива да амбасадор буде позван на консултације у Скопље потекла је новоименованог министра спољних послова и спољне трговине РСМ Тимча Муцунског.
Факсимил документа који је амбасадор РСМ послао италијанским властима у фебруару објављен је у скопским медијима и изазвао је оштре реакције.
Из владајуће ВМРО-ДПМНЕ је потом објављено да је Мемеди предузимао потезе који су нанели штету македонским грађанима у Италији.
Антонијо Милошоски из ВМРО-ДПМНЕ, који је први известио о Мемедијевим потезима, својевремено је тражио његов опозив.
„Овим потезом, као и многим другим, испада да МИП и амбасадори од поверења (бившег шефа диипломатије РСМ) Бујара Османија углавном делују у интересу трећих земаља, уместо да воде рачуна и штите интересе македонских грађана у иностранству.
Позивајући се на Закон о спољним пословима, он је тада затражио од Владе да опозове Мемедија и да у наредном периоду именује одговарајуће дипломату за вршиоца дужности шефа македонске ДКП у Италији.
„Политичка одговорност и оставка требало би да буде логична последица и за министра, ако се такав поступак одвија уз знање МСП Бујара Османија“, написао је Милошоски у фебруару.
Три дана касније,15. фебруара, МИП Македоније, на чијем је челу тада био Бујар Османи, послао је нову ноту италијанском МИП-у у којој обавештава да амбасадор Мемеди није добио инструкције да се бави том темом.
Османи је такође опозвао Мемедијеву ноту и најавио да ће спровести поступак за утврђивање његове одговорности.
Погледајте и:
Коментар