РУСИЈА

Ердоган: Западне земље провоцирају трећи светски рат – док Путин говори о миру

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган сматра да неке западне земље својим приступима регионалним сукобима провоцирају трећи светски рат.
Sputnik
„Нажалост, на Западу постоје земље, кругови који провоцирају то питање. Њихови приступи воде трећем светском рату. Као што је познато, трговцима оружја је потребно тржиште. А тржиште трговаца оружјем је – Запад“, рекао је Ердоган новинарима по повратку из Казахстана где је присуствовао самиту ШОС.
Како је додао, Анкара се нада да ће се сукоб у Украјини ускоро решити, те да се неће дозволити да прерасте у глобални.

„Председник Русије Владимир Путин недавно је рекао да је присталица мира. Питао сам га у Астани 'када ћемо осигурати мир'. Он је одговорио да 'тај процес нема рок, а у њему је важно учешће посредника као што сте ви' (Турска). Надамо се да ће се тај рат између Русије и Украјине коначно завршити. Пратимо ситуацију“, рекао је Ердоган, преноси телевизија ТРТ Хабер.

По његовим речима, сукоб у Украјини није од користи ни Москви ни Кијеву.
„Желим да верујем да ће се тензије смањити и да ће бити створена основа, темељ за мир. Спремни смо да дамо наш допринос у стварање и заштиту тих темеља, као што смо радили и до сада“, истакао је турски председник.

Житни коридор у новом формату

Такође је казао да је на састанку са Путином у Астани разговарао и о идеји новог житног коридора преко Турске, којим би се жито испоручивало сиромашним афричким земљама.
„Знате, направили смо веома добар почетак, посебно када је реч о црноморском житном коридору. Као што знате, тим коридором смо превезли 30 милиона тона жита. Питао сам их (руску страну) шта мисле о идеји ​​да покренемо нови процес, одустајањем од испорука жита Западу, на чему они инсистирају, и формирањем коридора преко Турске до Африке и других региона којима је потребна прехрамбена безбедност. Путин је одговорио: 'Подржавам циљ истанбулске житне иницијативе у том смислу. То је корисно развијати'“, рекао је Ердоган.
Турски лидер је поручио да Анкара намерава да развија односе са Русијом и Кином у оквиру ШОС.
Подсећамо, турски председник Реџеп Тајип Ердоган састао се са руским колегом Владимиром Путином у Астани на маргинама самита ШОС. Током састанка разговарано је о економској сарадњи, посебно у енергетском сектору. Путин је обећао Ердогану да ће обавезно посетити Турску.
РУСИЈА
„Праведан мир – могућ“: Турска понудила да постави темеље за преговоре Русије и Украјине
Погледајте још:
Коментар