СРБИЈА

Лаж и дезинформација: МСП и министар Поповић о спекулацијама медија о односима Русије и Србије

Министарство спољних послова Србије саопштило је поводом спекулација појединих медија у вези са посетом заменика министра иностраних послова Руске Федерација Александра Грушка, да целокупан чланак, који говори о овој теми, као и наслов, представља лажну вест и умишљајно срочену дезинформацију.
Sputnik
"Евидентно је да је реч о пристајању или намери аутора и наручилаца ове дезинформације да изношењем дезинформација о карактеру и природи односа Републике Србије са Руском Федерацијом изазову политичке тензије и поделе у нашој земљи, нанесе политичка штета државном руководству наше земље на челу са председником Вучићем, али и нанесе штета угледу Србије у међународној заједници", наводи се у саопштењу.
МСП осуђује овај "еклатантан пример неодговорног понашања у јавној сфери".
Министарство спољних послова позива ауторе и наручиоце ове дезинформације, као и све актере на јавној сцени, да се у сложеном геополитичком тренутку за нашу земљу уздрже од пласирања лажних вести, које могу произвести штетне последице по државне интересе.
"Посебно позивамо на одустајање од настојања да се неистинитим и сензационалистичким натписима остварују дневно политички циљеви и подиже читаност и гледаност јавних гласила", закључује се у саопштењу Министарства спољних послова Србије.

Поповић: Апсолутно лажни наводи медија да Путин не жели да се јави на позиве Вучић

Министар без портфеља задужен за међународну економску сарадњу и председник Српске народне партије Ненад Поповић изјавио је да су апсолутно лажни наводи појединих медија да председник Русије Владимир Путин не жели да се јави на позиве председника Србије Александра Вучића.
"Као неко ко се у више Влада Србије бавио и бавим питањима сарадње Србије и Русије, сведок сам дубоког уважавања које постоји у Русији према председнику Вучићу, који води истински слободну и суверенистичку политику, бранећи одлучно интересе наше земље", истакао је Поповић, а саопштено из његовог кабинета.
Поповић наглашава да нико није допринео јачању односа Србије и Русије као што је то учинио председник Вучић и да заиста само крајње злонамерни текстови могу да тврде једну незамисливу ствар - да председник Путин, који је свестан доприноса председника Вучића, не одговори на његов позив.
"Русија је свесна тешког положаја Србије, пре свега због чињенице да се на њу врше огромни притисци да слепо следи интересе само једног дела света, и да тиме сломи своју политику. Та политика је у овим годинама од када је на власти председник Вучић, донела економски раст и развој, променила Србију и пре свега допринела бољем животу грађана", указује Поповић.
Он подсећа да Србија једина у Европи није увела санкције Русији и да једино из Србије, у Европи, постоје директни летови за руске градове, као и да српски привредници извозе своје производе на велико руско тржиште.
"Једино у Србији не постоји русофобија и мржња према великом руском народу који нам је толико пута у историји помогао у тешким тренуцима. Када буде од користи за односе Србије и Русије сусрет председника Вучића и председника Путина, будите уверени да ће се он десити, на начин који ће у свим својим формама показати највиши ниво уважавања који постоји према председнику Вучићу", навео је Поповић.
СРБИЈА
Вучић: Увек одговорим на Путинов позив за разговор, као и он на мој
Погледајте и:
Коментар