СВЕТ

Орбан предвиђа самоубиство НАТО

Припрема НАТО-а за операцију у Украјини у супротности је са одбрамбеном природом организације и прети јој самоубиством, пише мађарски премијер Виктор Орбан у чланку за „Њузвик“.
Sputnik
„НАТО се приближава прекретници. Треба се сетити да је најуспешнији војни савез у историји основан као мирни пројекат и његов будући успех зависи од његове способности да сачува мир. Међутим, данас је уместо мира на дневном реду тежња ка рату, а уместо одбране – напад. Све то противречи главним вредностима НАТО“, пише Орбан поводом предстојећег самита НАТО у Вашингтону.
По његовим речима, НАТО има задатак да сачува Алијансу као мирни пројекат.
Када је реч о будућности Алијансе, Мађарска „се не слаже у потпуности са већином земаља чланица“ које сматрају да је сукоб са другим геополитичким силама неизбежан.
„Данас све већи број гласова унутар НАТО говори у корист потребе или чак неизбежности војне конфронтације са другим светским геополитичким силама. Та идеја о неизбежној конфронтацији је као самоиспуњавајуће пророчанство. Што више лидери НАТО верују у то да је сукоб неизбежан, то ће већу улогу играти у његовом покретању“, упозорио је Орбан.
Како је објаснио, то сада постаје све очигледније због вести да су почеле припреме за могућу операцију НАТО у Украјини, те да се трупе земаља Алијансе већ налазе у близини украјинског фронта.

„На срећу, Мађарска је постигла важан споразум са НАТО-ом којим се признаје наша важна улога у Алијанси и који нас ослобађа од директне подршке Украјини, било војне или финансијске. Али морамо бити веома опрезни када је реч о одустајању од вредности на којима је створена наша Алијанса. Циљ због којег је НАТО формиран је да се осигура мир у интересу стабилног економског, политичког и културног развоја. НАТО испуњава своју намену када тежи миру, а не рату. Ако изабере сукоб уместо сарадње и рат уместо мира, извршиће самоубиство“, закључио је Орбан.

Орбан и његова делегација у петак су боравили у посети Русији, где је одржан састанак са руским председником Владимиром Путином. Мађарски премијер је посету Москви назвао следећом етапом мировне мисије.
РУСИЈА
Шта може да донесе нова Орбанова мисија због које Европска унија упада у - хистерију
Погледајте још:
Коментар