РЕГИОН

Саморекламерство Јакова Милатовића – ближи му Милови сарадници од сабораца

У црногорском мњењу је потпуно оправдано то што лидери политичких формација које су победиле Мила Ђукановића нису отишли на састанак са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем, каже за Спутњик политиколог др Владимир Павићевић.
Sputnik
Тај састанак је осмишљен као нека врста саморекламерства Јакова Милатовића и људи су закључили да ту нема никакве суштине ни некаквог смисла, додаје Павићевић.
„Једини смисао тог догађаја је да Јаков Милатовић представи себе као да је неки политички ауторитет у Црној Гори, што није. Тако да како год се приђе том догађају потпуно је оправдана одлука оних лидера и странака који нису отишли тамо – да не оду тамо. И то се у мњењу у Црној Гори управо тако и тумачи.“

Јакову ближи Милови сарадници него његови саборци

Павићевић сматра да је овај догађај донео Јакову Милатовићу много тога негативног, а између осталог и слику која подразумева да он радије разговара са људима који су годинама били уз Мила Ђукановића, него са својим саборцима у борби против дојучерашњег црногорског диктатора.
„Дакле кад имате тамо човека који је сада на челу Миловог ДПС-а или људе из ових мањих странака које су увек деловале као сателити Миловог ДПС-а и кад видите да они са Јаковом Милатовићем сада радо разговарају и он са њима, а да немате вољу ових других, тридесетоавгустоваца да се виде са Јаковом управо због његовог приступа, онда вам је јасно да је Јаков Милатовић самом себи направио велику штету. Има још једна ствар. Оваквим својим деловањем које континуирано слаби ауторитет Јакова Милатовића у црногорској политици, данас се он у Црној Гори појављује као човек који малтене настоји да успори процес европских интеграција Црне Горе.“
И то искључиво због тога што не може да прихвати чињеницу да неки други политичари на власти више доприносе том процесу, него што је он за више од годину дана колико је председник државе, додаје Павићевић.

Релативизација Јасеновца неприхватљива Црногорцима

„Суштина је да је Јаков Милатовић данас нека врста препреке процесу европских интеграција Црне Горе, а он постаје препрека и тиме што релативизује одлуку да се осуди геноцид у Јасеновцу, Матхаузену и Дахауу где су почињени такви злочини каквих се стиди читаво човечанство. Јер Јаков Милатовић се бави релативизацијом осуде таквих злочина, а то је са позиције интереса грађана Црне Горе неприхватљиво“, закључио је Павићевић.

Лидери већине парламентарних странака нису се јуче одазвали позиву председника Црне Горе Јакова Милатовића да присуствују састанку који је он иницирао на тему европских интеграција.
На састанак су стигли лидери ДПС-а Данијел Живковић, Социјалдемократа Дамир Шеховић, Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић, Хрватске грађанске иницијативе Адријан Вуксановић и Форце Генци Ниманбегу као и независна посланица Јевросима Пејовић.
На састанак нису дошли представници Покрета Европа сад, као ни лидери Нове српске демократије и Демократске народне партије.
Из Покрета Европа сад казали су да неће присуствовати састанку код Милатовића јер, како кажу, не желе да „сведоче Милатовићевом прекорачењу уставних надлежности“. Нова српска демократија саопштила је да неће учествовати на састанку јер се солидаришу са колегама из парламентарне већине.
Погледајте и:
РЕГИОН
Скандалозне поруке из Подгорице и Загреба: Ћутање о Јасеновцу је – европска вредност
Коментар