СПОРТ

Велика промена у српском фудбалу – Партизан негодује

Заједница Суперлиге и Прве лиге Србије донеће у понедељак званичну одлуку да у наредној сезони сви клубови морају да имају најмање два српска играча млађа од 22 године у стартној постави.
Sputnik
Прошлог месеца клубови су гласали за овај предлог и подржали су га сви осим Партизана који је желео да још ове сезоне остане правило о једном бонус играчу.
„Фудбалски клуб Партизан се јуче поново обратио ФСС и упозорио да се Пропозиције такмичења за фудбалску сезону 2024/25 не могу мењати само 10 дана пред старт шампионата.
Предлог одређеног броја клубова за измену Пропозиција такмичења који се односи на увећање броја тзв.”бонус играча” упућен је прекасно и о том предлогу клубови и ФСС би требало да расправљају и донесу одлуку у будућности. ФК Партизан није против наведеног предлога, али тражимо да евентуална измена ступи на снагу за наредну такмичарску сезону 2025/26.
Одредбе чл .160 став 4 Закона о спорту су јасне: "Пропозиције такмичења у надлежности националног гранског спортског савеза, утврђују се најкасније 40 дана пре почетка такмичења и не могу се мењати у току такмичарске сезоне на коју се односе.
Jуче смо званичним дописом упозорили председника ФСС Драгана Џајића да поведе рачуна о доношењу прописа и престане са флагрантним кршењем Закона о спорту.
ФК "Партизан" захтева да Пропозиције такмичења остану исте као и претходне сезоне, нарочито када се ради о значајној промени, у ком случају прописи ФИФА налажу да се клубовима остави период одређеног времена за прилагођавање изменама, те стога захтевамо да евентуална промена Пропозиција ступи на снагу за годину дана. Свака другачија одлука била би на штету клубова“, наведено је у саопштењу ФК Партизан
Пошто је апсолутна већина прихватила предлог, у понедељак ће и формално бити озваничено да ће у стартној постави сваки клуб морати да има два српска фудбалера млађа од 22 године од 1. јануара 2022. године.
Сезона у Суперлиги почиње 20. јуна, титулу брани Црвена звезда, а у такмичењу ће дебитовати Текстилац из Оџака и Јединство из Уба.
Коментар