ДРУШТВО

Протест у Барселони против масовног туризма: Демонстранти прскали туристе из водених пиштоља /видео/

Демонстранти у Барселони прскали су туристе из пиштоља на воду, на протесту против масовног туризма у популарној градској четврти Лас Рамблас.
Sputnik
Полиција је проценила да је на протесту учествовало око 2.800 људи, док организатори тврде да их је било око 20.000.
Демонстранти су носили транспарент „Доста! Хајде да ограничимо туризам“, а било је и вербалних сукоба који су брзо окончани, пренео је Ел Паис.
„Грађани директно трпе последице туризма поскупљењем живота, кирије, притиском на јавне службе и губитком локалног идентитета града“, навели су организатори демонстрација који су тражили да се смањи број летова на аеродрому, затворе терминали за крстарење у луци и укине смештај туриста у хотелима и становима.
У Барселони, према подацима из 2019. године, 17,3 милиона посетилаца ноће у граду и још 10,5 милиона ноћи изван града, али дан проводе на улицама Барселоне.
Због туриста део пејсажа Барселоне се изменио, од продавница до туристичких апартмана, при чему постоји нелагодност због проблема суживота са становницима појединих квартова.
С друге стране, привредници и Градска скупштина подсећају да туризам доноси 14 одсто градског БДП и више од 150.000 радних места.
Око 400 људи демонстрирало је и у Ђирони под истим слоганом.
Погледајте и:
Коментар