РЕГИОН

Министар безбедности БиХ о доласку кадета Војске и МУП Србије у Приједор: Све процедуре испоштоване

Министар безбедности у Савету министара Босне и Херцеговине Ненад Нешић изјавио је данас да су, према информацијама које има, испоштоване све процедуре неопходне за долазак припадника Војске Србије у БиХ и њихов дефиле кроз Приједор.
Sputnik
Ова тема је подигла тензије у БиХ, а Нешић каже да сматра да, ако је евентуално постојао пропуст, онда је пропуст направило Министарство иностраних послова.
„Као што вам је познато, Амбасада Србије упутила је дипломатску ноту Министарству иностраних послова и најавила долазак кадета Војске Републике Србије и кадета МУП-а Републике Србије. Министарство иностраних послова о томе је упознало Граничну полицију и самим тиме су испоштоване све процедуре“, изјавио је Нешић за сарајевску телевизију Н1, пренела је РТРС.
Он је нагласио да не види ништа спорно у присуству Војске Републике Србије.
„Ради се о ослободилачкој војсци, војсци Републике Србије и оно што могу да кажем: Хвала Богу па смо могли и у Братунцу и Приједору да видимо припаднике Војске Републике Србије, која је у овом тренутку гарант мира и стабилности, не само у Србији него и у региону. На крају крајева, њихови припадници су дошли да се поклоне жртвама усташког и нацистичког злочина“, навео је Нешић.
Члан Председништва БиХ Денис Бећировић рекао је раније да Председништво није одобрило улазак припадницима Војске Републике Србије, те је овим поводом заказао састанак са високим представником Кристијаном Шмитом и позвао на реакцију ОХР-а, Делегације ЕУ у БиХ, ЕУФОР-а, и НАТО-а, као и, како се наводи, сведоке Дејтонског мировног споразума.

Министар одбране Зукан Хелез позива на јединство пробосанских снага у БиХ

Министар одбране у Савету министара Босне и Херцеговине Зукан Хелез изјавио је данас да пробосанске снаге у БиХ морају бити уједињене због, како тврди, сталних насртаја на суверенитет и територијални интегритет земље.
„Ово није време кад једни другима саплићемо ноге. Власт није и не сме бити вреднија од државе“, написао је Хелез на свом профилу на Фејсбуку(Активности Мета, друштвена мрежа забрањена у Русији као екстремистичка организација).
Поновио је да није дао одобрење и да, како наводи, никада неће ставити свој потпис и одобрити парадирање Војске Србије у Приједору.
„Очито ова чињеница ништа не значи квази политичарима и квази интелектуалцима из опозиције у ФБиХ, који у уласку кадета Војске Републике Србије виде прилику да уберу јефтине политичке поене“, написао је Хелез.
Навео је да разуме и зна због чега је трн у оку председнику Србије Александру Вучићу, председнику Републике СрпскеМилораду Додику и министру безбедности у Савету министара Ненаду Нешићу, као и другим политичарима за које тврди да не воле БиХ и активно раде на њеном цепању.
Њима, додао је, смета јачање Оружаних снага БиХ и „наше домовине генерално“.
Погледајте и:
Коментар