РУСИЈА

Русија може почети да извози енергенте у Индију Северним морским путем

Експерти из Русије и Индије разговарају о перспективама систематског снабдевања Индије руским енергетским ресурсима дуж Северног морског пута, саопштила је прес-служба компаније Росатом.
Sputnik

„Са индијским партнерима је у току дијалог о заједничком развоју транзитног потенцијала Северног морског пута. Надлежне службе Русије и Индије разговарају о могућностима системских испорука руских енергента (нафте, угља и течног природног гаса) из северозападних лука Русије Северним морским путем до лука Индије, са претоваром у руским далекоисточним лукама. Истражују се опције сарадње у оквиру Евроазијског пројекта транзита контејнера, који има за циљ организацију међународног транзита контејнера Северним морским путем“, наводи се у тексту Росатома.

Шеф индијске владе допутовао је 8. јула у посету Москви, где ће бити одржан 22. руско-индијски самит. Уочи поласка, Моди је рекао да се радује сусрету са руским председником Владимиром Путином, називајући га пријатељем. Посебно привилеговано стратешко партнерство између Индије и Русије напредовало је у последњих 10 година, укључујући у области енергетике, безбедности, трговине, инвестиција, здравства, образовања, културе, туризма и међуљудске размене, рекао је Моди. Он је додао да Индија и Русија имају улогу у одржавању мирног и стабилног региона.
Лидери Руске Федерације и Индије састали су се 8. јула у Новом Огарјову у неформалном окружењу. Званични састанци делегација две земље заказани су за 9. јул.
Коментар