СВЕТ

Столтенберг: Украјински сукоб открио огромне пропусте у борбеној готовости НАТО-а

Украјински сукоб је открио значајне пропусте у борбеној готовости снага НАТО-а, које Алијанса мора брзо да попуни, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, говорећи на форуму војне индустрије на маргинама самита у Вашингтону.
Sputnik

„Реалност рата у Украјини показала је не само да су наше залихе и производне способности прениске, већ је показала и огромне пропусте у интероперабилности наших снага“, рекао је он.

Он је као пример навео немачко-холандску бригаду, која је требало да буде спремна за заједничко дејство, али заправо стандардна муниција калибра 155 милиметара коју има Холандија није погодна за употребу у немачким хаубицама и обрнуто.
„Ово је сушта супротност компатибилности снага“, оценио је он.
Генерални секретар је истакао да самит не намерава само да усвоји одлуке о повећању војних расхода и наруџбине за одбрану у циљу подстицања војне индустрије, већ и да понуди нове могућности за заједничку производњу наоружања различитих земаља Алијансе.
Столтенберг је додао да је НАТО потписао нови уговор за куповину противваздушних ракета „стингер“ у вредности од 700 милиона долара.
Такође је подсетио да је прошле године Алијанса потписала уговоре вредне 11 милијарди долара за производњу граната.
Погледајте и:
Коментар