РУСИЈА

„НАТО неће представљати претњу Русији“: Обелодањени разговори Јељцина и Клинтона из 1997.

Амерички архив за националну безбедност скинуо је ознаку тајности са докумената који се односе на односе Русије, САД и НАТО-а, међу којима је и транскрипт разговора са састанка бившег руског председника Бориса Јељцина и његовог америчког колеге Била Клинтона, одржаног у марту 1997. године у Белој кући.
Sputnik
Клинтон је на састанку уверавао Јељцина да НАТО неће представљати претњу Руској Федерацији, следи из обелодањених архивских докумената.
„Покушавам да изградим НАТО који не представља претњу Русији, али омогућава Сједињеним Америчким Државама и Канади да остану у Европи и раде са Русијом и другим земљама на стварању уједињене, слободне Европе и решавању других проблема“, рекао је Клинтон 1997. године.
У исто време, Јељцин је упозорио Клинтона да зближавање НАТО-а и Украјине забрињава Русију, као и да неће помоћи у решавању руско-украјинских несугласица, због чега би САД требало да буду уздржаније у односима са Кијевом.
Он се пожалио и на америчке војне маневре у близини Крима и упитао га како би САД реаговале да Москва учини исто на Куби. „То је за нас неприхватљиво“, пише у обелодањеном документу.

Јељцин предложио џентлменски споразум

Бивши руски лидер је предложио да се у посебном тајном споразуму са Сједињеним Америчким Државама наведе да Русија не претендује на територије других земаља, а да заузврат буде закључен џентлменски споразум о одбијању да у НАТО ступи било која од постсовјетских земаља.
Клинтон је одговорио да разуме забринутост Русије.
Међутим, није могао да обећа да неће примити постсовјетске републике у Алијансу. Како је рекао, то ће спречити изградњу новог НАТО-а и нове Русије. Клинтон је предложио да се по том питању консултује са Москвом.
Погледајте и:
Коментар