СРБИЈА

Србија и Египат потписали Споразум о слободној трговини и још 10 докумената о сарадњи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Каиру да је данас потписани Уговор о слободној трговини између Србије и Египта од изузетног значаја и да је потписано укупно 10.412 тарифних линија за Србију и 6.075 тарифних линија за Египат.
Sputnik
"То значи да ћемо брже да развијамо наше трговинске односе, као и односе између наших индустрија и уверен сам да ћемо много тога моћи у будућности да постигнемо више у односу на претходни период", рекао је Вучић након потписивања Споразума о слободној трговини и још 10 билатералних докумената о сарадњи две земље у различитим областима на конференцији за медије са председником Египта Абделом Фатахом Ал Сисијем.
Истакао је да смо успели после 2022. године и успостављања заједничке декларације о стратешком партнерству да данас потпишемо важне документе.
"И хоћу да кажем да је то пре свега захваљујући председнику Сисију, његове визије савременог света", рекао је Вучић.
Он је истакао да су се сагласили и око тога да је у свету данас најпотребнији мир.
"Тачно је да смо се сагласили око једне ствари и ја сам мислио да је за нормалне људе то уобичајено, а онда видим да је то чудо када нас двојица морамо да поновимо. Нас двојица смо обојица изразили жељу да буде мир у свету. Некада би то било глупо рећи, а данас је то реткост и готово забрањено да се каже, јер је мали број земаља који сме да позове на мир, а не на пораз неке од страна", рекао је Вучић.
Каже да је зато захвалан председнику Сисију на мудрим речима и по питању украјинске кризе и сукоба, али и по другим питањима у свету која су горућа.
Вучић је навео да Египат и Србија имају јединствено и заједничко мишљење, а то је да је мир неопходан и да је мир најважнији.

Ал Сиси: Са Вучићем о политичким и економским темама, подржавамо Отворени Балкан

Председник Египта Абдел Фатах ал Сиси изјавио је данас да је са председником Александром Вучићем у Каиру разговарао о политичким и економским темама, додајући да је истакнута улога Србије у јачању сарадње и стабилности у региону.
Ал Сиси је рекао и да Египат подржава примену иницијативе Отворени Балкан и жели да се земље тог региона зближе и да ојача регионална стабилност.
"Дошли сте овде са својом делегацијом и ово је прва посета те врсте за 15 година", рекао је Ал Сиси на заједничкој конференцији за новинаре са Вучићем.
Он је подсетио на сарадњу две земље у оквиру Покрета несврстаних, истичући да Египат високо цени традицију и историју српског народа.
"Унапред се радујемо размени искуства и стручности за јачање мира и стаблиности у региону и свету. Залагања која смо данас показали и председник (Вучић) и ја потврђује наше заједничко стремљење да наставимо са замајцем који сведочи нашим билатералним односима после моје посете вашој пријатељској земљи 2022. године при чему гостопримство које сте ми показали и циљеви које смо постигли после те моје посете у различитим областима од политике, војне области, економије, осликавају наша заједничка уверења за заједничким темељима у циљу обухватног развоја односа Србије и Египта", рекао је Ал Сиси.
Он је рекао да су се током данашњих састанака сагласили о значају јачања сарадње у науци, затим и кроз Споразум о слободној трговини што ће ојачати трговинску сарадњу двеју земаља.
"Имамо комитете за економску и војну сарадњу што ће додатно ојачати сарадњу нарочито када је реч о инвестицијама у пољопривреди, туризму, информационим и телекомуникационим технологијама", рекао је председник.
Он је навео и да су разменили мишљења о различитим регионалним питањима, посебно када је реч о Украјини, где су изразили потребу за што хитнијим постизањем мира.

Потписан низ докумената

Споразум о слободној трговини потписали су министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић и министар за инвестиције и спољну трговину Египта Хасан Ал Хатиб, у присуству председника Србије Александра Вучића и председника Египта Абдела Фатаха ал Сисија.
Заједнички акциони план између Надлежно тело за инвестиције и слободне зоне ГАФИ - Арапска Република Египат и Развојне Агенције Србије (РАС) - Република Србија за 2024 -2025 потписали су министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић и министар за инвестиције и спољну трговину Египта Хасан Ал Хатиб.
Споразум о сарадњи између Града Београда и Града Каира потписали су градоначелник Београда Александар Шапић и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.
Споразум о успостављању сарадње између Града Ужица и Гуверније Асуана - Града Асуана потписали су градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.
Споразум о успостављању сарадње између Града Новог Пазара и Града Дамиета потписали су градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.
Меморандум о разумевању између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије и Министарства рада Египта у области рада и запошљавања потписали су министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.
Протокол о сарадњи између Завода за јавно здравље Нови Пазар и Ал- Азхар Универзитета у Египту потписали су министар здравља Србије Златибор Лончар и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.
Меморандум о разумевању између Министарства информисања и телекомуникација Србије и Министарства комуникација и информационих технологија Египта о сарадњи у области комуникација и информационих технологија потписали су министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић и министар комуникација и информационих технологија Арапске Републике Египат Амр Талат.
Меморандум о разумевању између Министарства културе Србије и Врховног савета за антиквитете Египта за сарадњу у области антиквитета и музеја потписали су министар Момировић и министар туризма и антиквитета Египта Шериф Фатхи.
Меморандум о разумевању између Етнографског музеја у Београду и Врховног савета за антиквитете Египта о сарадњи у области музеја потписао је министар Момировић и министар туризма и антиквитета Египта Шериф Фатхи.
Меморандум о разумевању између Управе царина Министарства финансија Србије и Царинске службе Египта о сарадњи у царинским питањима потписали су в.д. директора Управе царина Србије Бранко Радујко и министар финансија Египта Ахмед Кучук.
Министар Момировић је раније изјавио да ће након ратификовања Споразума о слободној трговини са Египтом бити укинуте царине за готово целу српску пољопривреду.
"Чим Споразум о слободној трговини буде ратификован биће укинуте царине од 40 одсто на свежу јабуку, као и царине од 30 одсто на суву шљиву и 20 одсто на смрзнуто бобичасто воће. Царине на производе наше прехрамбене индустрије које се сада крећу у распону од 20 до 60 одсто полако ће кренути да се смањују, док ће бити укинуте и царине на минералну воду и безалкохолно пиво које су сада између 20 и 30 одсто", навео је Момировић.
Истакао је да је то једна велика шанса за пољопривреднике и домаћине из Србије, али и огромна шанса за српску индустрију керамике, фармацеутску индустрију и многе друге индустрије, преноси Танјуг.
Погледајте и:
Коментар