СПОРТ

Станојевић љут због промене правила: „Ушли смо у лудило – ко је донео одлуку?“

Александар Станојевић, тренер фудбалера Партизана, жестоко је реаговао на одлуку да се повећа број обавезних бонус играча у Суперлиги Србије.
Sputnik
Одлука је донета пред сам почетак такмичења, Партизан је раније указивао да је таква одлука против законита, али лека није било.
„Јесте, знате шта, ако причамо о бонусима, а ја не знам како, ја сам се променио због хиљаде тих ствари, мало слабије пратим медије и портале и коментаре, не знам како су испратили у ком контексту, али за мене је то ненормална ствар која се десила, могао бих вас да питам. Не причамо о бонусима, о томе да ли смо за бонусе или не, играч од 23 године да буде бонус? То на свету не постоји. Није нормално, која је перспектива, разумем да има 18 година. Ја немам проблем са бонусима, неке играче од 16 и по сам стављао да играју, суштина је то ако хоћеш добро српском фудбалу. Стопирај да немаш странце, па играј са Србима, ако причамо о репрезентацији, имате успеха само у кадетској селекцији где нема бонуса, где немате гломазну лигу“, навео је Станојевић.
И наставио у даху...
"Имате ситуацију где годинама имате бонусе, немамо успехе младе репрезентације, знате сви за резултате које су правили. То је нешто што... О бонусима мора да се прича са стручне стране, праве се спинови да су сви клубови били за бонусе, колико знам када се десила ова одлука, нису били сви клубови, председник Заједнице је послао поруку да треба да се гласа, ја нисам видео да је било гласање, мораш са потпуном правном и кривичном одговорношћу да донесеш одлуку. Ко је донео одлуку? Ко је донео ненормалну одлуку? Да ли је имао подршку од некога, за такву одлуку мораш да имаш подршку, не можеш да донесеш протиправну и незакониту одлуку.Причао си о бонусима... Причали смо ми о скраћивању лиге, па јесмо ли је скратили? Ја сам правио овде тим у складу са прописима прелазни рок, не би пустили Миличића, можда не би пустили неке играче, ушли смо у лудило, ко је донео одлуку? Ко је добио подршку, ко одговара за то? Зашто ми као Партизан, не постоје само Звезда и Партизан, ко спречава други клуб да користи бонусе? Не залажемо се да не може бонус испод 23 године, стави 10 бонуса ако хоћеш, доведи тренера који ће радити са стратегијом клуба, па буди развојна екипа“.
Рекао је да Партизан није против бонуса, али...
"Не можеш да одредиш, ми нисмо против бонуса, али на време, по закону и прописима, није се радило по закону, по прописима, нико не одговара, пролази овако, ко је ИО, ко је председник Савеза, ко је подршка. Нека изађе и каже, то је противправно, шта је суштина моје приче, шта ја да очекујем као тренер једног клуба, када се донесе противправна и противзаконита одлука у интересу клуба, шта да очекујем? Када будемо причали о интензитету фаула у 16 метара, као што је био у дербију који је окренуо сезону, због чега неки тренер изгуби посао, промени му се живот. Шта да очекујем кад буде питање да ли је интензитет довољан, да ли је био или није, кад он теби у старту не поштује прописе и законске норме. Кад буде процена онда смо ми у проблему, ја се борим да сваки клуб има основну ствар за функционисање, да имамо једнакост, да буде по закону и прописима, да будемо сви исти, да ли ће неко имати већу подршку или већи буџет или ће имати неке друге ствари, не улазим у то, дајте нам основне ствари да можемо да функционишемо. Да ли мислите да је то нормално да се то десило да донесеш такву одлуку која је против правна, питам вас као људи, да ли се некад десила оваква одлука која је противзаконита и против правна. Ниј само то поента пирче, не знаш шта ће се сутра десити у другим околностима, ми смо ту забринути у другим околностима. Знам где сам дошао, али сам добио уверење да ће основне ствари бити поштоване стриктно и зато сам дошао. Нисмо ни кренули сезону, ја не знам ко је донео одлуку, ко је део ИО који је донео, да јавно каже ја сам донео противправну одлуку. Да изађе и каже, ја сам донео. Нико није хтео да потпише што је било на заједници свих клубова када је требало да се гласа, не знам да ли је неко потписао, ко је то у ИО и ко је донео одлуку, можеш да убијеш човека и не одговараш. Ја тако гледам, ово је живот и све, за мене су то ненормалне ствари, знам како и шта, али нисам очекивао да се ово деси. Или је то вама толико нормално да се преко тога пређе, навикли смо и нормално је. Не знам, можда ја грешим, можда ја другачије гледам", истакао је Станојевић.
Коментар