СВЕТ

Нећете нас зауставити! Мировна мисија се наставља: Мађарска одговорила на претње ЕУ

Одбијање руководства Европске уније да разговара са Мађарском и претња бојкотом неће натерати Будимпешту да прекине мировну мисију за решавање украјинског сукоба, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
Sputnik

„Сви проратни политичари Европе одмах након почетка ове мировне мисије су се дигли на ноге. Претили су нам блокадом, одбијањем контаката са сама, претили нам игнорисањем. Знате, такви напади нас неће одвратити од мировне мисије, већ нас охрабрују да уложимо још веће напоре за промовисање мирног решавања овог рата у Украјини“, истакао је Сијарто.

Он је овим речима одговорио на питање да ли је мађарско председавање у ЕУ добијало практичне претње са практичним корацима од руководства ЕУ након мировне мисије мађарског премијера Виктора Орбана.
Истовремено, он је нагласио да је администрација премијера већ навикла на сличне нападе.
„Ми смо патриотска, а не мејнстрим Влада, под финансијским смо санкцијама ЕУ. Према томе, не схватам како нам могу претити још више“, него сада, додао је он.
Сијарто се осврнуо на конференцију о Украјини која је средином јуна одржана у Швајцарској без учешћа Русије, оценивши да би други круг конференције, према очекивањима, могао да се одржи већ ове године, али да на њој треба да учествује и Москва.

„Верујем да ако желимо да се уздамо у успех било које мировне конференције, морамо бити сигурни да на њој присуствују обе стране“, нагласио је мађарски министар.

Поред тога, он је коментарисао и на атентат на бившег америчког председника Доналда Трампа, рекавши да то није био први пут да у последње време нападају политичаре који се залажу за мир и који су патриоте и подсетио на напад на словачког премијера Роберта Фица у мају, који се противио испорукама оружја Украјини и њеног чланства у НАТО-у.
Сијарто је додао да Мађарска навија за Трампову победу на предстојећим председничким изборима у Америци, имајући у виду да су за време његовог претходног мандата односи САД и Мађарске били на високом нивоу.
„Када је председник Трамп био на власти, у свету нису вођени и нису покретани никакви озбиљни ратови. Сада већ две и по године живимо у сенци рата у нашем суседству“, закључио је Сијарто.
Претходно, посланици Европског парламента захтевали су да се Мађарској укине право гласа у Европској унији због путовања премијера земље Виктора Орбана у Русију и Кину, објавио је лист „Политико“, позивајући се на писмо 63 посланика шефу Европске комисије Урсули фон дер Лајен, шефу Европског савета Шарлу Мишелу и председнику Европског парламента Роберти Метсоли.
Орбан је раније посетио Украјину, Русију и Кину. Посета Москви и састанак са председником Русије Владимиром Путином изазвали су оштре критике на Западу.
СВЕТ
Тотална шизофренија у ЕУ: Казна за миротворни став Мађарске, награда за ратну хистерију Естоније
Погледајте и:
Коментар