СРБИЈА

Вучевић о доласку Шолца у Београд: Постоји шанса али не могу да кажем да је то сигурно

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да ће немачки канцелар Олаф Шолц вероватно у петак доћи у посету Београду, али да та информација није званично потврђена.
Sputnik
"Не могу да кажем да је то сигурно, али постоји шанса", рекао је Вучевић за Танјуг, упитан о незваничним најавама да ће Шолц доћи у посету Бограду и да ће тема бити литијум.
"Не видим шта је ту лоше. Па то значи да ми имамо предност у нашим рукама", рекао је Вучевић.
Он је додао и да, ако буде прилике за разговор, тема ће бити наши интереси, европски пут Србије, као и билатерални односи са Немачком.
"Разговараћемо о ситуацији на Косову и Метохији, разговараћемо о притисцима које Република Српска трпи и покушајима ревизије Дејтонског споразума на уштрб Републике Српске и српског народа у БиХ, о економској сарадњи...", рекао је Вучевић.
Премијер Србије изјавио је да се пројекат "Јадар", након што је Влада усвојила одлуку Уставног суда о враћању просторног плана посебне намене за тај пројекат, налази у почетној фази и да сама одлука не говори о томе да ће рударења бити.
Он је за Танјуг истакао да просторни план посебне намене не прејудицира доношење рударских, грађевинских дозвола, нити еколошких дозвола. Додаје да студија Рио Тинта о заштити животне средине није довољна, те да ће процену радити и Министарство за заштиту животне средине.
"Они морају све из почетка да крену ако буду хтели да се баве тиме, а ми ћемо онда сви заједно, и ту позивам стручну јавност да буде укључена и да пратимо сви заједно шта је то што ће бити представљено као евентуални концепт вађења јадарита и литијума", рекао је Вучевић.
Премијер наглашава да Влада Србије није заступник интереса ниједне приватне компаније, нити друге државе.
"Мене интересује само шта је то што Србија добија, шта су економске и политичке предности за грађане Србије. То значи да ме интересује брига о здрављу људи, заштита животне средине, очување наших потока, река, ливада, шума, ваздуха и воде", поручио је Вучевић.
Како каже, држава неће пристајати на минимум, већ ће тражити максимум заштите животне средине.
"И онда да причамо и о ономе што су дефинисали као вредносни ланац, да причамо о економији, да видимо шта то доноси за привреду Србије. Значи, није питање сировине, него је питање да ли долазе фабрике и какве фабрике", казао је премијер.
Како каже, то је шанса за нова радна места не само за Лозницу и Крупањ, већ за целу Западну Србију.
"То доводи до већих прихода за буџет државе, то доводи до већих прихода локалних самоуправа. То значи да ће бити веће плате, пензије, да ће бити више пара да се инвестира у путеве, у културу, у социјално становање", истакао је он.
Председник Владе наглашава да литијум, као критични минерал, представља геополитичку предност наше земље, коју треба искористити.

Желимо у ЕУ, али не зато што имамо неке снажне емоције

Вучевић је, говорећи о чланству Србије у ЕУ, изјавио да нема заокружене ервопске приче без Западног Балкана и поручио да ће Србија наставити да ради све што је до ње, да се развија, спроводи реформе које су у њеном интересу, али да остане слободна и независна држава.
"Од Брисела исто тако зависи да ли жели или не жели проширење. Ми бисмо желели да се прикључимо ЕУ, али не зато што имамо неке снажне емоције ка ЕУ, не мислим да је ЕУ питање емоција, немају ни они међусобно претеране емоције већ имају политичке и економске интересе. Када то поставимо на рационални ниво онда видимо зашто је наш циљ да будемо чланице ЕУ", навео је он за Тањуг.
Иако је било безброј датума у протекле 24 године када би Србија могла да буде примљена у ЕУ, Вучевић каже да Србија треба да ради на свом циљу и да план раста који треба да буде усвојен до краја лета у Влади Србије искорити паметно за развој државе.
Како је навео, брзина евроинтеграција не зависи само од Србије, истакавши да се већ три године чека на отварању новог кластера.
"Ако можемо да добијемо зелене линије коридора за пролазак кроз границе за наше камионе без задржавања, ако можемо око аутомобилске индустрије да добијемо исту категоризацију као што се производи у ЕУ, то су предности за нашу државу, а ови процеси нека иду својим током и надам се да ће бити успешни, радићемо да буду успешни", поручио је он.

Не очекујем промену политике САД и ЕУ према КиМ

Премијер Србије је изјавио да ко год да победи на америчким изборима, не може да се очекује драстична промена политике САД.
Он је тако одговорио на питање да ли промене у Бриселу и евентуалне промене у Вашингтону након избора могу да утичу на преговоре Београд и Приштине и на понашање премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, и додао да се оба кандидата (Доналд Трамп и Џозеф Бајден) кандидују за свој последњи мандат, као и да су спремни да доносе теже или важније одлуке.
"Од састава ЕК не очекујем велике промене, чињеница да долази естонска премијерка на чело Министарства за спољне и одбрамбене послове, мислим да ће то појачати антируски наратив и тврђу политику", оценио је он.
Вучевић сматра да Курти до избора на Косову и Метохији неће одустати од своје агенде, и додао да не види никакав помак осим страха да Курти хоће да увуче Србију у сукобе и протера Србе са КиМ.
Председник Владе каже да има снажних аргумената и за и против да Срби учествује на изборима на КиМ, истакавши да је то врло тешка одлука која треба да буде донета.
"Видели сте око пописа, добар део Срба на северу није учествовао у попису на КиМ. Немогуће је да Звечан има 100 становника, видите да су Срби на северу бојкотовали попис, у Грачаници су учествовали", навео је он.
Додаје да је највећи притисак пре свега на северу КиМ јер је ту најхомогенија српска заједница, и зато што је север КиМ примарна мета Куртију у етничком чишћењу.
Вучевић је напоменуо да је српска заједница изложена бројним притисцима у региону, и додао да се води антисрпска политика у региону, а Србија оптужује да је она агресор и фактор нестабилности у региону.
"Ми две и по године слушамо да ћемо неког да нападамо, да се спремамо за неке ратове. Две и по године причамо да не идемо у никакве ратове, не спремамо се, јачамо војску да нас нико не нападне, не да бисмо ми неког напали. Ми смо ти који молимо све да се сви проблеми и отворена питања решавају кроз процес дијалога, разговора", закључио је Вучевић.

Забринут сам за Вучићеву безбедност

Премијер је рекао да криминалном клану који предводи Радоје Звицер главна мета јесте председник Србије Александар Вучић, као и да је забринут за његову безбедност.
Вучевић је додао да је њима проблем Србија на челу са Вучићем, као и да он има проблем због хапшења Вељка Беливука, протеривања кавачког и шкаљарског клана и онемогућавања мафијашима да управљају Србијом и делом региона као што је то било до 2012.
Како је истакао, они су имали, не само криминалне активности, него су они из тих криминалних фондова финансирали и одређене политичке структуре и медије и практично себи правили потпору.
Додао је да су се бавили коруптивним стварима како би контролисали полицију и тужилаштво.
"И зато је њима Вучић главна мета", навео је он.
Вучевић је напоменуо да га више брине питање безбедности председника Србије.

Ускоро седница републичке и покрајинске владе и разговори са градоначелницима

Вучевић је најавио да ће бити одржана заједничка седница републичке и покрајинске владе, наводећи да то нису "супротстављени табори" већ јединствен политички спектар.
Вучевић је рекао да ускоро очекује и разговоре са градоначелницима, али и разговоре са градоначелником Београда Александром Шапићем.
"Мислим да је природно да председник владе и градоначелник главног града заједно договоре најважње ствари, најважње пројекте за главни град који подржава и држава, али и са градоначелницима Новог Сада, Ниша, Крагујевца, али и председницима општина у мањим срединама. Нико није мање битан за Србију", навео је Вучевић.
Он је најавио да ће почетком августа бити обележена годишњица погрома Србија у акцији "Олуја", након тога 100 дана владе и затим бројне посете.
Говорећи о обележавањима годишњица помена, Вучевић је напоменуо да је на помену у Поточарима у фокусу била Србија и њен председник Александар Вучић, као и да су то биле најчешће изговаране речи.
Вучевић је истакао да у Сребреници има саосећања према боли коју има бошњачко-муслимански народ, али да ту нема бола и саосећања са српским жртвама.
"Када смо ми давали помен страдању Срба у том средњем Подрињу, у Братунцу, нема никога. Нико се не саосећа са српским жртвама. Ми сами морамо да оплакујемо и молимо се за покој душа наших сународника који су страдали, али ако је нешто добро у свему томе, онда је добро да смо се ми пробудили и призвали памети и савести да не заборављамо наше жртве и наше људе", рекао је Вучевић.
Погледајте и:
Коментар