СРБИЈА

Вучић из Лондона: Опште лудило у свету, све ујела це-це мува

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да влада опште лудило, како код нас, тако и у свету.
Sputnik
„То је све це-це мува ујела, сви полудели, мајке ми моје. Тако је овде, тако је и свуда. Хоћемо мир, али да никад мир не дође. Хоћемо мир, али да победе наши, ако наши не могу да победе, тим горе по мир. Хоћемо демократију, али да не чујемо ове друге шта мисле. Хоћемо да кажемо све најгоре о Вучићу, али немој случјано ти Вучићу да кажеш оно што смо рекли о теби“, рекао је председник Србије у Лонодну, где ће присуствовати Самиту Европске политичке заједнице, а коментаришући наводе појединих медија да се против њих води хајка.
Истако је да да му се чини да су сви у Европи у некој врсти "ратног мода" и расположења.
"За нас је важно да имамо добре односе са Европом, да гурамо даље, да економски развијамо нашу земљу, да видимо можемо ли да напредујемо на европском путу, а све ово друго, да се измакнемо што је више могуће“, поручио је Вучић.
Тако је и настала Европска политичка заједница – као одговор Европе за јасну дистанцу у односу на Русију и Белорусију. Осим Грузије, Србија је једина која није увела санкције Русији.
"Јасно је да ће мој колега, а сад ћемо видети да ли ће доћи председница Грузије Саломе Зурибишвили, која је против такве политике, или ће доћи премијер, који је за овакву политику, односно против увођења санкција. Свакако вам је јасно да ће Србија бити под највећом пажњом. Ми смо у срцу, у центру Европе, Грузија је мало даље, тако да ће свакако бити речи о томе и немам никакве сумње да ће Русија и Украјина бити главне теме“, каже Вучић.
Истакао је да Европска политичка заједница није била лоша идеја зато што она служи не да би се дало много онима који су на европском путу, али да им се ипак пружи прилика да једном у шест месеци говоре пред представницима Европске уније и да могу да искажу шта је то што мисле.
"Не мислим да је то лоше, мислим да је све то океј, али нема великих резултата, нити ће их бити. Ако ви водите у овом тренутку кампању против Виктора Орбана зато што је с неким разговарао, где је смисао свега? Шта очекујете од Србије? Да се придружи таквим критикама? Па нећемо. Од тога да се заклињемо на верност, да ћемо не знам шта да урадимо против Кине. Не пада ми на памет. Не зато што не припадамо ту. Да, припадамо ту, само што имамо свој мозак и рационално размишљамо и озбиљно промишљамо“, рекао је Вучић.
Он је навео да да ће на самиту Европске политичке заједнице у Лондону имати више важних билатералних састанака - са француским председником Емануелом Макроном, председником холандске владе Диком Шуфом, Швајцарцима, и са некима из региона.
Он је новинарима уочи састанка рекао да је питање када ће се вратити сутра у Србију, где мора да стигне на вечеру са немачким канцеларом Олафом Шолцом, са којим ће у петак од 7.30 имати састанке.
Рекао је и да очекује да главна тема самита у Лондону буде Украјина, будући да председник те земље Володимир Зеленски долази.
"Да покажу да неће да попусте, да покажу јединство. Неки од нас ће да ћуте и гледају на све то и чекамо неку вест", рекао је Вучић.

У петак с Шолцом дуг разговор о свим темама и момрандум о минерланим сировинама

Вучић је изјавио да ће у петак имати дуг билатерлни састанак са Олафом Шолцом у четири ока и да ће разговарати и о европском путу Србије, о свим нашим политичким односима, у вези са КиМ, стању у региону, али и о развоју наше економије, као и да ће потписати меморандум о разумевању у вези са минералним сировинама.
"И кроз Агенду раста и планирање придруживања у јединственом европском тржишту. Али истовремено ћемо и разговарати о ономе што је тема тог дана - долази потпредседник Европске комисије Мараш Шевчовић, доћи ће председница Европске банке за обнову и развој. Доћи ће председници КФW-а, Италијанске развојне банке, и оно што је изненађење и људи, главни шеф Мерцедес-Бенца, тако да очекујемо разговоре", рекао је Вучић.
Он је истакао да ће бити потписан меморандума о разумевању око минералних сировина.
"Везаних за један општи, генерални оквир, то је што ће потписати Министарство рударства и енергетике заједно са Европском унијом, односно Марошем Шевчовићем", рекао је Вучић.
Навео је да је за нас важно да све те институције заједно са представницима наше владе потпишу заједничку жељу о једном свеукупном вредносном ланцу који би требало у Србији да се формира.
"Дакле од литијума, литијумских батерија, привлачења додатних инвеститора, до електричних аутомобила где очекујемо њихову помоћ за производњу да дође у Србију, што би значило огроман скок, квантни скок Србије унапред. Много више новца, много више богатства за наше грађане и верујем да ћемо то успети сад", рекао је Вучић.
Коментар