РУСИЈА

Откриће од глобалног значаја: На Криму нађен јединствени древни еталон дужине /видео/

У државном музеју-резервату „Херсонес Тауријски“ у Севастопољу откривена је јединствена мермерна плоча са приказом мерне јединице. Запослени у музеју сматрају да је реч о научном открићу од глобалног значаја.
Sputnik
Археолози су, како је прецизирано, током ископавања древног Херсонеса пронашли необичан артефакт док су истраживали главну улицу античког полиса – налазио се у затрпаном подруму из рановизантијског доба.

Реч је о мермерном диску, пречника 65 центиметара, са две дугачке рељефне пруге, подељене на сегменте.

Како је прецизирано, дужина краћег „лењира“ је 29,4 центиметра, а дужег 55,6 центиметара. Према речима историчара и археолога Данила Костромичева, ти „лењири“ су одговарали дужинама метричког система, приближно стопи (односно 30,48 центиметара).
Запослени у музеју су истакли да је плоча коришћена у античком Херсону као метрички стандард.
С тим у вези, Костромичев је додао да је плоча могла да се налази у малој просторији у храму.
Јединственост артефакта лежи у чињеници да, иако је та мера приближна стопи, и даље не понавља стандарде дужине старих Римљана и Грка.
Истраживачи сматрају да је реч о јединственој херсонској дужини, која је од великог значаја у светској историји. Истовремено, научници настављају да проучавају јединствени артефакт како би сазнали нове податке о њему.
Погледајте и:
Коментар