Патентирајући термохемијски процес за изградњу ових молекула масти, Савор, стартап са седиштем у Калифорнији, створио је алтернативу без млека за производе као што су млеко, путер, сир и сладолед.
Наводи се да овај процес не емитује гасове стаклене баште, не захтева пољопривредно земљиште и користи мање од хиљадитог дела воде потребне у конвенционалној пољопривреди, значајно смањујући свој угљенични отисак у поређењу са стварном животињском масти.
Међутим, компанија се суочава са бројним изазовима пре него што свој производ пласира на тржиште.
„Тренутно смо у предкомерцијалној фази и радимо на регулаторном одобрењу да бисмо могли да продајемо наш путер. Не очекујемо да ћемо моћи да почнемо са продајом бар до 2025. године“, каже извршна директорка Кетлин Александер.
Оснивач Мајкрософта Бил Гејтс, изразио је оптимизам у погледу потенцијала стартапа у недавном посту на блогу. Гејтс је похвалио укус Саворовог путера, напомињући да се готово не разликује од правог путера јер је хемијски сличан.
Погледајте и: