НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Објављена прва мапа изгубљеног континента Земље /фото/

Мислите да познајете све континенте? Ако је тако, шта је са Зеландијом?
Sputnik
Претходно непознат континент уз обале Новог Зеланда откривен је 2017. године. Зеландија, позната као Те Риу-а-Мāуи на језику Мāори, покрива више од 5 милиона квадратних километара, чинећи је двоструко већом од потконтинента Индије.
Зашто, онда, није откривена раније? Разлог је што је 95 процената њене површине потопљено испод југозападног Пацифика, нестајући много пре него што су људи постојали на Земљи. Само велики планински ланац (два острва Новог Зеланда) и нека мала океанска острва су видљиви на површини, пише портал Инди100.
Мало тога се зна о недавно откривеном континенту, углавном због његове готово потпуне неприступачности. Међутим, тим геолога из целог света саставио је нову геолошку мапу која укључује Зеландију. Мапа је формирана користећи комбинацију узорака стена прикупљених са мора и геофизичких метода мапирања.
Геолози су открили велике формације пешчара и депозите базалтних облутака, пратећи спољне границе Зеландије док су тражили узорке. Сматра се да су пешчари стари око 95 милиона година и садрже старије гранитне и вулканске облутке, што сугерише да су, када је Зеландија била суво земљиште, реке које су текле са вулканских високих планина пуниле тектонске басене.
Верује се да су високе планине биле активан вулкански ланац најмање 30 до 50 милиона година раније, али су вероватно еродиране када је пешчар депонован. Геолози верују да је Зеландија постепено потопљена пре око 40 милиона година, захваљујући открићу базалтних облутака, који су повезани са подводним вулканизмом. Студија "Рекогносцирање основе геологије и тектонике северне Зеландије" објављена је у часопису Тектоникс (2023).
Погледајте и:
Коментар