РЕГИОН

Прича није безазлена: Може ли Сарајево да испоручује оружје Кијеву

Прича о могућности да Сарајево тајно ради на успостављању војно-техничке сарадње с Кијевом није безазлена, под условом да је тачна, јер количина оружја која може бити испоручена из Босне и Херцеговине никако није симболична, каже политички аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара.
Sputnik
Та количина оружја дефинитивно може да помогне зараћеним странама, односно једној од зараћених страна, а како истиче Козомара, то се види најбоље из чињенице да је Федерација БиХ своје оружје продавала и у рату у Сирији, када су наоружавали Исламску државу.
Спутњиков незванични извор упознат са ситуацијом наводи да Сарајево тајно ради на успостављању војно-техничке сарадње са Кијевом, иако постоји законска забрана испоруке наоружања у земље које се налазе у рату. У свему овоме, наводно, кључну улогу има министар одбране БиХ Зукан Хелез, по чијем налогу се организују путовања украјинских емисара у предузећа војно-индустријског комплекса у Федерацији БиХ.
Подсећам да је министар одбране Зукан Хелез неколико пута претио и Србији и Републици Српској том њиховом наменском индустријом, а својевремено је и Бакир Изетбеговић као члан председништва БиХ обилазио фабрике оружја уз коментар „Нека се нађе за не дај боже кад будемо са Србима ратовали, рекао је Козомара за Спутњик.
Бакир Изетбеговић на представљању оружја и муниције произведене у Бугојну, архивска фотографија

Наменска индустрија преостала од Југославије

Анђелко Козомара објашњава да Федерација БиХ има веома развијену наменску производњу, преосталу још из времена бивше Југославије, те да њени капацитети нису занемарљиви.
Јосип Броз је управо због вишенационалне структуре Босне и Херцеговине наменску индустрију тамо и направио, објашњава наш саговорник. Циљ је био запослити што више људи који би имали високе плате и висок стандард живљења. Познате фабрике су „Братство“ из Травника где се производе ракете за минобацаче и „Игман“ из Коњица који производи експлозив, а Нови Травник има седам или осам фабрика наменске индустрије.
То уопште није симболична, већ озбиљна производња. Те фабрике је правила бивша Југославија и тим производима је снабдевана цела ЈНА, а преко „Југоимпорта“ су производи продавани на многим подручијима широм света, подсећа Козомара.
Предато наоружање у оквиру кампање МУП-а Србије

Шта ради америчка фирма у Коњицу

Наш саговорник, међутим, не верује да ће Федерација смети директно да прода муницију Украјини, већ објашњава да је једна позната америчка фирма недавно купила 30 одсто акција „Игмана“ из Коњица. Преко те фирме углавном иде трговина муницијом и оружјем које се упућује даље на ратна подручја. Иначе, иста та фирма је за време рата у Босни и Херцеговини муслиманима донирала велике количине оружја, муниције и других убојних средстава.
На папиру је потребна сагласност пре свега Председништва Босне и Херцеговине у којем седи и српски члан. Проблем је у томе што је у Босни и Херцеговини све идеално регулисано Дејтонским мировним споразумом, али се у пракси ништа од тога не спроводи уколико не одговара колонизаторима попут Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и других. Уместо тога, ради се онако како одреди неки од амбасадора или високих представника“, констатује Козомара.
Тачно је, каже он, да је све на папиру регулисано, али је такође тачно и да се ништа од тога не поштује, већ се све ради према потребама и захтевима окупатора Босне и Херцеговине.
Погледајте и:
Коментар