РЕГИОН

Пометња у Сарајеву: Ни сами не могу да договоре нову антисрпску акцију

Министар спољних послова Бoсне и Херцеговине Елмедин Конаковић не може да покрене суспензију Споразума о полицијској сарадњи Босне и Херцеговине и Србије, осим ако тако не одлучи Председништво БиХ, каже професор Срђан Перишић. Међутим, ни лидери у Сарајеву га не подржавају.
Sputnik
МУП Србије и МУП Републике Српске, објашњава Перишић, имају одвојене споразуме које су међусобно потписали а који немају везе са споразумом о коме Конаковић говори и на који је реаговао након што је МУП Србије најавио, па одустао, од распоређивања неколико својих припадника на подручје Републике Српске.

Одвојени споразуми

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је раније да је била планирана сарадња полиција Србије и БиХ током туристичке сезоне, али се одустало због политичких реакција из Сарајева којима се проблематизује наводно нарушавање суверенитета Босне и Херцеговине због Споразума.
Др Срђан Перишић, геополитички коментатор и стручњак за безбедност, објашњава да има неколико елемента у овом догађају и између осталог подсећа да БиХ нема заједничку полицију, већ да сваки ентитет има своју.
„Министарства спољних послова Србије и БиХ су 2010. године потписали споразум о полицијској сарадњи две државе у коме је прецизирано да је могућа и потребна сарадња широког спектра, а не само на нивоу туристичког елемента. Поред тог споразума и независно од њега, постоји низ споразума које суе потписали МУП Србије и МУП Републике Српске о сарадњи где је прецизирана и сарадња у време туристичке сезоне,“ каже Перишић.
Управо из овог разлога наш саговорник каже да је министар спољних послова Бoсне и Херцеговине Елмедин Конаковић изашао из својих законских и уставних оквира када је најавио да ће суспендовати поменути споразум.

Може да реагује само Председништво БиХ

„Формално – правно Конаковић не може без сагласности Председништва БиХ да донесе одлуку о суспензији овог споразума, јер је Председништво БиХ надлежно за спровођење и вођење спољне политике БиХ, а не Савет министара а поготову не Министарство спољних послова БиХ, јер је оно само извршни орган. Дакле, и 2010. године када је потписан тај споразум Председништво БиХ је дало сагласност за потписивање тог споразума а МСП само да га спроведе. Тако да не може Конаковић да доноси никакве одлуке око суспензије тог споразума,“ истиче Перишић.
Он сматра да је Конаковић цео одгађај искористио за личну политичку промоцију како би се додворио неким структурама у општој хајци која се води против специјалних веза РС и Србије.
„Његово понашање није у складу са законом и противно је Уставу БиХ. Он користи моменат кад је у БиХ на снази фактичка блокада заједничких институција самим тим и Председништва БиХ и даје себи за право да се тако понаша и даје овакве изјаве. Искрено мислим да је и МУП Србије погрешио јер је одустао од слања 15 полицајаца који је требало да се прикључе полицији РС у туристичкој сезони што је Конаковићу додатно дало ветар у леђа,“ закључује Перишић.
Иначе, пракса да се у време туристичке сезоне врши размена полицајаца са земљама које су потписале такве уговоре је одавно заживела , тако да није необично, рецимо, у Хрватској видети у патроли хрватског полицајца са кинеским или нешто слично у региону.
Конаковић је у недељу рекао да ће иницирати укидање Споразума о полицијској сарадњи између Србије и БиХ, што је Дачић раније оценио као иницијативу која има за циљ заоштравање односа са Србијом.
Конаковић је затим упутио отворено писмо Ивици Дачићу у ком је навео да не може да се говори о сарадњи полиција две државе док „полицијске и правосудне структуре Србије крију десетине ратних узлочинаца које тражи БиХ“. Дачић је узвратио питањем за Кокановића и све остале, колико хиљада муџахедина крвавих руку крију дајући им држављанства после рата у БиХ и „у колико су терористичких напада у свету учествовали људи са пасошем БиХ а у колико са српским“.

Конаковић се додворава јавности

Дачић је истакао и да нема намеру да распирује полемику и даје било какву тему или повод бошњачким политичарима за напад на Србију, као и да полиција у региону мора да сарађује ради безбедности свих грађана.
Конаковић је казао да ће суспензију Споразума затражити у среду на Већу министара БиХ мада је изразио сумњу да ће добити сагласност министара из Републике Српске.
Председник СДА БиХ Бакир Изетбеговић оценио је, у међувремену, да БиХ мора имати добро сарадњу са Хрватском и Србијом, а да министар Конаковић постаје проблем за БиХ са својим, како је рекао „петљанцијама и бескрајним лажима“.
СРБИЈА
Дачић: Нећу давати повод бошњачким политичарима за напад на Србију
Коментар