СВЕТ

Сукоби на протестима у Венецуели; Мадуро: Покушај обојене револуције, Маск – нови непријатељ /видео/

Након председничких избора у Венецуели на којима је победио актуелни председник Николас Мадуро, земљу су захватили протести. У Каракасу и другим градовима су почели сукоби полиције и демонстраната. Опозиција неће успети да изазове политичку кризу у Венецуели, поручио је Мадуро у обраћању нацији.
Sputnik

„Да ли су ово људи који ће управљати Венецуелом? Желе да дођу на власт и заузму положај, да би покренули грађански рат. Кризе служе за раст. Желе да створе политичку кризу – нису успели и неће успети. Неће успети акти насиља и фашизма. Победићемо“, написао је Мадуро на друштвеним мрежама и објавио видео снимке и фотографије нереда у земљи.

Венецуелански лидер је упоредио протесте у земљи са обојеним револуцијама.
„Типичан пример обојених револуција у свету које промовишу грингоси (Американци)“, прокоментарисао је он.
Председник је саопштио да ће у уторак бити одржан заједнички састанак државног савета и савета за националну безбедност како би се испланирао велики дијалог о пет тема - економским, друштвеним, културним, духовним и политичким.
Позвана је цела Венецуела, додао је Мадуро.

Мадуро: Маск стоји иза удара на Каракас

Мадуро је током церемоније проглашења победе на изборима оптужио америчког милијардера и бизнисмена Илона Маска да стоји иза мешања и конспиративних планова који долазе из иностранства против демократске стабилности те јужноамеричке земље.
Он је упозорио да је Маск постао „нови главни непријатељ" Венецуеле, покушавајући да лажним информацијама дискредитује резултате председничких избора на којима је он победио у недељу.
„Постоји нешто што се зове друштвене мреже, што ствара виртуелну стварност коју контролише наш нови главни непријатељ, чувени Илон Маск, који очајно изгледа и који би желео би да дође са својим ракетама и војском да изврши инвазију на Венецуелу“, навео је Мадуро.
Он је истакао да Венецуела зна да Маск, који са својим новцем и сателитима, покушава да све контролише и стоји иза удара на Каракас.
„Маск већ контролише Аргентину, јер жели литијум вас Аргентинаца, а контролише и Еквадор. Он је представник фашистичке идеологије у свету, економска сила која подржава фашистичку идеологију екстремне деснице, антиприроде, антидруштва, а сада га имамо као главног непријатеља мира у Венецуели. Спреман сам и не плашим вас се“, поручио је венецуелански председник и додао да његова земља не прихвата „интервенционизам ни од кога“, а још мање од „кума екстремне латиноамеричке деснице“ која ради за Пентагон.

Протести и сукоби са полицијом

Како јавља дописник Спутњика, демонстранти у Каракасу, који су незадовољни резултатима председничких избора у Венецуели, подижу барикаде на улицама, пале гуме и контејнере у центру града, а на полицију бацају молотовљеве коктеле на блокиране улазе у председничку палату.
Генерални тужилац Венецуеле Тарек Вилијам Саб саопштио је да је приведено најмање 15 људи због вандализма.
Министар одбране Владимир Падрино Лопез саопштио је да је више од 20 војника повређено током немира у Венецуели.
Министар спољних послова Иван Гил Пинто изјавио је да су учесници нереда који су избили у различитим градовима Венецуеле изашли на улице са циљем да пале аутомобиле и пуцају на насумичне људе.
Главни међународни аеродром у Венецуели, који се налази на 20 километара од Каракаса, ради нормално упркос немирима, саопштило је руководство аеродрома.

Руски посланик: Америка финансира протесте

Нереде у Венецуели прокоментарисао је и члан делегације руских посматрача, посланик Државне думе Русије Алексеј Волоцков.
Како је рекао, на стотине демонстраната покушало је да се пробије до амбасаде Аргентине у Каракасу где се крије група опозиционара.
Ситуација се стабилизовала пре неких сат времена – не чују се пароле, узвици, лупање кутлача и тигања, који су били веома гласни", прецизирао је он.
Волоцков је истакао да је манифестација екстремизма у Венецуели после избора изрежирана акција и да не може да утиче на изборни процес.
„Мислим да не могу да утичу на изборни процес, јер када сам данас био у центру, видео сам тај контингент. То је радикално настројена омладина и вероватно су то људи који су изашли на улице са хулиганским намерама. Сигуран сам да су неки од њих добили финансијску подршку за тај покрет, јер су се активно окупљали и по наређењу кренули из квартова у центар града. Јасно је да се ради о изрежираној акцији“, објаснио је он.
Према његовим речима, протесте у Каракасу очигледно финансирају САД, које имају своје интересе у Венецуели и спонзоришу опозицију.

„Пљачка и разбојништво, још кад се на то додају подршка, слогани и финансирање, ту нема шта да се крије – САД овде имају своје интересе и финансирају и опозицију и немире које тренутно гледамо у Венецуели, у Каракасу“ додао је руски посланик.

Истовремено, девет држава Латинске Америке изразило је забринутост исходом председничких избора у Венецуели и тражило је да се ревидирају резултати, наводи се у заједничком саопштењу које је објавила влада Гватемале.
С тим у вези, Венецула је одлучила да повуче своје дипломате из држава које нису признале изборе у тој латиноамеричкој земљи.
На основу обрађених 80 одсто гласачких листића, председник Венецуеле Николас Мадуро освојио је 51,2 одсто гласова и побеђује на председничким изборима, саопштила је раније изборна комисија те земље.
РУСИЈА
Путин честитао победу Мадуру: Запамтите, у Русији сте увек радо виђен гост
Погледајте и:
Коментар