РЕГИОН

Милатовић жели више: Зашто су расписани ванредни локални избори у Подгорици

Лоши резултати Покрета Европа сад Милојка Спајића на пар локалних избора отворили су простор за председника Црне Горе Јакова Милатовића да покуша да на њихов рачун политички ојача. Ванредни локални избори у Подгорици могли би да преокрену тренутну Милатовићеву политичку стагнацију.
Sputnik
Ванредне локалне избори, који би на јесен требало да се одрже у црногорској престоници, својим потезима је проузроковао актуелни председник Јаков Милатовић, који сада има шансу да преко њих даље ослаби утицај премијера Милојка Спајића и његовог Покрета Европа сад, каже за Спутњик политиколог Владимир Павићевић.
Јаков Милатовић је видео да је Покрет Европа сад у Будви на недавним локалним изборима остварио веома лош резултат, а остварили су такође веома лош резултат у Андријевици, па је његова претпоставка да би на ванредним изборима у Подгорици такође могли да направе лош резултат, рекао је он.
Ако би уз то групација која би имала Милатовићеву подршку направила релативно солидан резултат, он би у томе видео шансу не само да ослаби Милојка Спајића, већ и да себе постави као некога ко полако гради једну врсту страначке приче, мимо деловања као председник државе.
Актуелни председник Црне Горе Јаков Милатовић испред врата Покрета Европа сад
Многи критикују ову одлуку Јакова Милатовића, међутим, каже Павићевић, када се та одлука посматра из угла елементарне политичке логике, то је можда и први логичан политички потез који је Милатовић направио у ових годину и по дана, у смислу повећања свог утицаја у црногорској политици.
Он се на позицији председника државе није добро снашао и годину и нешто дана њега људи третирају као обичног рецитатора који се понаша марионетски, али ова одлука да он сада својим деловањем проузрокује пад управе у Подгорици и одлазак на ванредне изборе је политичка одлука која показује да се он коначно одважио да уђе мало и у неку врсту ризика у политичком деловању, који би њему нешто можда ипак донео.

Шта доноси реконструкција Владе?

Павићевић објашњава да ванредни локални избори у Подгорици немају дирекне везе са реконструкцијом владе. Она је, подсећа он, договорена још у моменту када је влада формирана, дакле пре нешто мање од годину дана, а то што је сада реконструисана само је део тог иницијалног договора.
Свако ко је ситуацију пратио мало темељније знао је да ће се у реконструкцију и ићи, јер је то било очекивано и договорено. Ништа изненађујуће. Не знам зашто су се неки сада изненадили. Једино је нека врста изненађења то што су и представници Бошњачке странке прихватили предлог да и они имају своје заступнике у влади, што мислим да је добра ствар.
Друга важна ствар, наставља Павићевић, јесте та што ће то бити влада која ће у Скупштини Црне Горе имати убедљиву већину, какву ниједна влада Мила Ђукановића није имала од 2006. године. Ово би, каже он, значило да би поједини реформски потези, уколико би се људи у влади усмерили ка њима, имали велику шансу да добију огромну подршку у Скупштини.
Штаб ДПС-а
Додатни ефекат реконструкције, каже Павићевић, јесте и даљи пад Миловог ДПС-а у црногорској политици.
Видимо такође и да је ДПС постала странка са којом нико живи, па чак ни представници националних мањина, више немају никакве озбиљне планове око неког заједничког будућег деловања, већ ДПС остаје усамљен. То је заправо логично, имајући у виду да је то сада потпуно и очигледно радикализована и екстремизована политичка опција од које се удаљава огромни број грађана Црне Горе, а видимо сада и некадашњи традиционални политички партнери.
Погледајте и:
Коментар