РУСИЈА

Незапосленост у Русији на историјском минимуму

Незапосленост у Русији у јуну је пала на историјски минимум - на 2,4 одсто, показују подаци Росстата (агенција за статистику).
Sputnik
„У јуну 2024. године 1,9 милиона људи, старости 15 и више година, класификовано је као незапослено (према методологији Међународне организације рада). Стопа незапослености за особе од 15 и више година у јуну 2024. износила је 2,4% (без сезонског фактора) “, наводи се у извештају.
Претходни историјски минимум од 2,6 одсто забележен је у априлу ове године. На истом нивоу је био и у мају. Штавише, ако је у последњем пролећном месецу укупан број незапослених у Русији био око два милиона људи, у јуну се смањио на 1,86 милиона.
До краја јуна у службама за запошљавање било је пријављено 400 хиљада људи, од њих 300 хиљада добило је одговарајуће накнаде.
У проучавању овог питања, Росстат користи методологију Међународне организације рада. Према њој, незапосленима се сматрају они којима је у време истраживања био потребан посао, тражили га и били спремни да почну да раде. Број радника у Русији од 15 година и више, према Росстату, у јуну 2024. износио је 76,3 милиона људи.
Коментар