СВЕТ

Русија: Убиство шефа ХАМАС - покушај да се увуче Иран у регионални сукоб

Русија оштро осуђује убиство шефа политбироа Хамаса Исмаила Ханије и сматра га провокативним нападом са циљем да се увуче Иран у регионалну конфронтацију, изјавио је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.
Sputnik
„Овај провокативни напад изведен је у време када је лидер Хамаса боравио у Ирану на званични позив ради учешћа на церемонији инаугурације изабраног председника Исламске Републике Иран“, рекао је Пољански на састанку Савета безбедности УН.
"Овакви покушаји да се Иран увуче у регионалну конфронтацију ће дестабилизовати ионако напету атмосферу у региону", додао је он.
Кључ за решавање кризе без преседана биће окончање крвопролића у Гази, где се број жртава приближава 40 хиљада, истакао је руски дипломата.
Стални представник Ирана при УН Амир Саид Иравани рекао је да су нацрт руске изјаве Савета безбедности УН за медије којом се осуђује Израел за убиство Ханије блокирале Британија, Француска и САД.
ПО његовим речима, убиство шефа Политбироа Хамаса, за које Иран окривљује Израел, није могло да буде изведено без помоћи америчких обавештајних служби.
Са друге стране, заменик америчког представника при УН Роберт Вуд негирао је оптужбе да су Сједињене Америчке Државе умешане у погибију лидера политичког крила Хамаса Исмаила Ханијеа. Он је, такође, напоменуо да САД немају независну потврду тврдњи покрета о његовој погибији.
СВЕТ
Иран најављује специјалне операције, подигнута црвена застава
Коментар