РУСИЈА

Пољански: Убиство лидера Хамаса ─ покушај увлачења Ирана у директну ескалацију

Убиство лидера политичког крила Хамаса Исмаила Ханије је политичко, то је покушај да се Иран увуче у директну ескалацију сукоба на Блиском истоку, сматра први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.
Sputnik
„Очигледно је да се ради о политичком убиству. То је покушај да се Иран испровоцира и увуче у жешћу ескалацију. Можда у директну ескалацију. Сви добро схватају последице таквог сценарија и желе да га спрече“, рекао је Пољански на брифингу који је организовала медијска група „Русија севодња“.
Израелска војска извела је у уторак ваздушни напад на јужно предграђе либанске престонице Бејрут у покушају да елиминише високог команданта Хезболаха, кога оптужује за умешаност у гранатирање Голанске висоравни, где је у суботу погинуло 12 припадника локалне заједнице Друза, међу којима је било и деце.
Хезболах негира било какву кривицу. Руско Министарство спољних послова назвало је нападе Израела на Либан кршењем међународног права.
Палестински покрет Хамас у среду је саопштио да је лидер политичког крила Хамаса Исмаил Ханије погинуо у израелском нападу на његову резиденцију у иранској престоници Техерану, где се налазио како би учествовао на инаугурацији новог иранског председника. Покрет је за његову смрт окривио Израел и Сједињене Америчке Државе и саопштио да напад неће остати без одговора.
Погледајте и:
Коментар