РЕГИОН

Бахатост Османијеве поделила Албанце и у Скопљу, и у Приштини

Инцидент на скопском аеродрому показао је чисту политичка бахатост вршитељке јавне функције, председнице тзв. Косва Вјосе Османи, где је она сматрала да је изнад прописа и закона и да не подлеже процедурама којима подлежу обични грађани, каже за Спутњик професор Универзитета „Унион Никола Тесла“ др Ратомир Антоновић.
Sputnik
Шеф обезбеђења председника Скупштине Северне Македоније Африма Гашија уперио је пиштољ у чело полицијском службенику који је на аеродрому у Скопљу затражио од Османијеве да отвори свој пртљаг.

Бахатост пред сведоцима

Инцидент се догодио наочиглед сведока – путника и запослених на аеродрому, а реаговале су и дежурне полицијске патроле.
Вјоса Османи је приликом повратка из Париза слетела на аеродром у Скопљу, одакле је требало да настави пут Приштине. У складу са процедурама аеродрома, замољена је да отвори кофере. Она је то одбила и дрско и непримерено се обратила обезбеђењу аеродрома.
Након што је одбила да отвори кофере, позвала је председника македонског Собрања Африма Гашија од којег је затражила помоћ да прође без прегледа пртљага.
„Мислим да ту нема неких дубљих политичких импликација него да је реч о једној људској бахатости која, нажалост, узима све више маха. Поготово у овим нашим крајевима где се сматра да ако вршите неку државну функцију да сте богом дани и да имате не знам каква овлашћења и не знам каква права. У томе ја видим извор таквог понашања.“

Османијева поделила Албанце и на тзв. Косову и у Северној Македонији

Инцидент у коме су учествовали председница привремених приштинских институција и шеф обезбеђења председника Собрања довео је до међусобних оптужби албанских политичких субјеката и на Косову и Метохији, и у Северној Македонији.
Бивши посланик Покрета Самоопредељење у Скупштини тзв. Косова Хаки Абази изјавио је да премијер Аљбин Курти преко министарке спољних послова Донике Гервале покушава да уништи Османијеву.
Албанска владајућа коалиција у Северној Македонији ВЛЕН осудила је инцидент и истовремено затражила од опозиционе албанске партије ДУИ да не шири лажне вести о овом случају, наводећи да лажима и манипулацијама покушавају да науди њиховој коалицији, не водећи рачуна о последицама које то може донети у односима с тзв. Косовом.

Нестабилна албанска политика и на тзв. Косову и у Македонији

Антоновић каже да је познато да Албанија има аспирације и према Северној Македонији и да су у великој мери успели да „албанизују македонско друштво“.
„Албански језик је један од равноправних службених језика, многи вршиоци државних функција су Албанци, тако да је утицај Албаније, не толико тзв. Косова, на Северну Македонију огроман. Тако да можемо да говоримо и о томе јер Албанци имају агресиван наступ кад је у питању регион и они, наравно, желе да се шире по сваку цену. То ширење често подразумева и употребу агресије, а ми смо то овде најбоље видели. И осећамо и дан данас на својој кожи“.
Антоновић додаје да је познато да су политичке структуре на тзв. Косову врло нестабилне у смислу да постоје одређене политичке несугласице на релацији премијер Курти – председница Османи.
„Свакако ће се то искористити за унутрашње политичке обрачуне и увек је тако било. Просто, сваки такав међународни инцидент био је искоришћаван и за унутрашње обрачуне. Кад је у питању албанско друштво, то је потпуно очекивана појава. Кад кажем албанско, мислим на друштво где Албанци представљају већинско становништво. А то је тзв. Косово, а богами и Северна Македонија“, закључио је Антоновић.
Погледајте и:
РЕГИОН
Бура око скандала у Северној Македонији: Из скопског аеродрома демантује тврдње канцеларије Османи
Коментар