РУСИЈА

Скот Ритер: Поједини размењени затвореници вероватно били на платном списку ЦИА

Све указује на то да су неки од затвореника које је Москва разменила са неколико западних земаља били шпијунска средства ЦИА, рекао је за Спутњик Скот Ритер.
Sputnik
Чини се да је размена која се догодила 1. августа била договор између руских тајних служби и америчке ЦИА, приметио је бивши обавештајни официр америчког маринског корпуса и бивши инспектор за оружје УН.
Коментаришући оно што се назива највећом таквом разменом од Хладног рата, Ритер је истакао да је међу 16 затвореника које је Русија ослободила био и Еван Гершковић, ухваћен на делу док преузима руске тајне. Новинар Вол Стрит Џурнала је касније оптужен за шпијунажу, на суђењу проглашен кривим и изречена му је дуга казна.
Ветеран америчких маринаца Пол Вилан такође је оптужен за шпијунажу, док је руски политички активиста Владимир Кара-Мурза, како се испоставило, имао америчку зелену карту.
„Ово имплицира да је постојао посебан однос између њега [Кара-Мурзе] и америчке владе, о чему америчка влада можда не жели да говори у јавности“, рекао је Ритер.
„Изгледа да је Кара-Мурза такође био на платном списку ЦИА“, приметио је он.
РУСИЈА
Путин дочекао Русе враћене у земљу после размене затвореника /видео/
Погледајте и:
Коментар