СРБИЈА

Обележен Дан сећања на страдале у „Олуји“: Неће више бити ни погрома, ни прогона/видео, фото/

Дан сећања на све страдале и прогнане у оружаној акцији „Олуја“ у Хрватској обележен је данас свечаном академијом на лозничком стадиону „Лагатор“, а председник Србије Александар Вучић поручио је да више неће бити погрома и прогона српског народа, као ни трактора као симбола страдања и мученика..
Sputnik
Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању да је десета година како се држи помен и да се десет година окупљамо како бисмо обележили велику српску трагедију.
„Десет година то радимо без изузетка, иако увек имате, неко би рекао, важније ствари. Ја сам захвалан председнику Додику и Републици Српској и свима који су са мном радили на томе што никада нисмо имали важнију ствар од ове. Почетак августа су дани наше туге, сећања, муке због изгубљених људи, њихових кућа, огњишта, деце коју никад нећемо моћи да вратимо и поноса јер они који нас нападају и радују се својој великој победи, никада неће моћи да разумеју да није победа када акцију водите на тенку, а на њима амерички амбасадор, а суочавате са са женама, децом и старцима на тракторима“, поручио је Вучић.
Он је рекао да је трактор именица мученика, дивних и поштених људи који су били приморани да напусте огњишта.
Неће више бити ни погрома, ни прогона ни трактора, гарантујем вам, поручио је Вучић.
Вучић је подсетио на усвајање Резолуције о Сребреници.
„Пре само месец и нешто дана покушали су да нас унизе, да нас ни не обавесте, да усвоје резолуцију о једном малом, слободарском и најстрадалнијем народу, без икакве сумње, историјске чињенице о томе говоре, и да баш тај народ прогласе за геноцидни народ. Они кажу, не, не - то је због индивидуалних злочина, нигде ни једне индивидуе, нигде се нико не помиње, не, хтели су да нам ставе жиг и печат геноцидног народа“, напоменуо је Вучић.
Он је рекао да смо се у Уједињеним нацијама, пред целим светом, супротставили најмоћнијим силама света и рекли - доста је било, доста је било притиска на српски народ и прогона најстрадалнијег народа на Балкану.
„И дигли смо глас у име свих слободарских земаља и народа на свету и показали како једна мала земља може да их победи“, рекао је Вучић.

Патријарх Порфирије у беседи: У прогонима и страдањима не одустајемо од живота, слободе и мира

Патријарх српски Порфирије који је на почетку обележавања годишњице „Олује“ служио парастос страдалима рекао је потом у беседи да се треба супротставити сваком насиљу, рату и свакој такозваној олуји.
„Да овде, на овој крвљу плаћеној груди српске земље потврдимо неодступну приврженост миру и слободи, да се сетимо само једне у неизбројивом низу наших новијих српских голгота“, поручио је патријарх.
Рекао је да се слободом не може и не сме трговати, као и да у прогонима, страдањима и смртима не одустајемо од живота, слободе и мира.
Обележавање годишњице "Олује" на стадиону у Лозници
Након беседе патријарха интонирана је Химна Србије и одата почаст страдалима минутом ћутања. На бини су приказани и снимци преживелих из "Олује", који су сведочили о нападу хрватских снага.
Наташа Баста Ђорђевић, која је прогнана из села Курјак, поделила је са присутнима своје сећање на август 1995.
„Али опет, живот иде даље, нашли смо свој кров у држави Србији, и само вас молим све да се ово никада не заборави. Да се учи о страдању српског народа. Да нам се никада више не понови, живела Србија“, поручила је Наташа Баста Ђорђевић.

Додик: Не смемо да изгубимо сећање на један поносан народ

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да нас гробови подсећају на тугу, док су споменици у Федерацији БиХ и Хрватској, како је рекао, скаламерија и покушај новог понижења.
„Морамо да се навикнемо, да идемо даље, али не смемо да заборавимо, да изгубимо сећање на један поносан народ у нашем колективном памћењу, Србе са простора Републике Српске Крајине“, рекао је Додик.
Поручио је да је поносан на декларацију Свесрпског сабора у којој се наводи да сви префикси који су се стављали пред име српског народа морају бити одбачени.
„Нема босанских или хрватских Срба, већ постоји јединствен српски народ“, рекао је Додик.
Председник Српске је оценио и да ћемо у време када је свет у превирању само ако будемо јединствени бити део решења, док ћемо, ако будемо посвађани, бити поново лак плен.
Свечаности су присуствовали грађани и чланови државног врха Србије, челници Српске православне цркве, Републике Српске, као и друге личности из јавног живота.
Препун стадион у Лозници на обележавању годишњице "Олује"
Хрватска војно-полицијска акција "Олуја" у Србији је означена као злочиначка и обележева се са пијететом и сећањем на жртве овог злочина.
Србија и Република Српска заједно обележавају Дан сећања на страдале у "Олуји" од 2015. године, а прошле године је обележен у Приједору.
Био је то највећи егзодус Срба у Европи после Другог светског рата.
Војно полицијска акција "Олуја" почела је у зору 4. августа и трајала је до 7. августа 1995. године.
Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас" током ове злочиначке операције хрватских снага на РСК погинуло је скоро 2.000 људи или се сматра несталим, а протерано је више од 220.000 Срба из тадашње Републике Српске Крајине.
Међу погинулима, односно убијенима 65 процената су били цивили, међу којима је готово три четвртине било старије од 60 година. Готово трећина, 29 одсто убијених, биле су женске особе, већином старице.
Погледајте и:
Коментар