РУСИЈА

Израел припремио бункер испод Јерусалима, разматра превентивни напад на Иран

Израелска Служба опште безбедности припремила је подземни бункер у подручју Јерусалима, предвиђен за управљање земљом у случају снажног напада Ирана и његових савезника, преноси портал Вала.
Sputnik
Бункер је погодан за дуготрајан смештај неколико стотина људи, сазнају новинари.
Под земљом су изграђени стамбени простори, канцеларије, сале за састанке и јединствен командни центар, повезан са Министарством одбране.
Портал Инет, позивајући се на званичнике, израелске власти разматрају различите опције одговора на очекивани ирански напад, укључујући могућност покретања превентивног удара.

„Први пут су премијер и његови чиновници из сфере безбедности разговарали о могућем превентивном удару“, наводи лист.

Међутим, напомиње портал, то захтева да Сједињене Државе и Израел имају неопходне обавештајне податке, укључујући и план напада Ирана.
Палестински покрет Хамас саопштио је прошле недеље да је лидер политичког крила Хамаса Исмаил Ханије погинуо у израелском нападу на његову резиденцију у иранској престоници Техерану, где се налазио како би учествовао на инаугурацији новог иранског председника. Покрет је за његову смрт окривио Израел и Сједињене Америчке Државе и саопштио да напад неће остати без одговора.
СВЕТ
Хамас изабрао свог привременог лидера
Коментар