Подкаст

Долар губи примат светске валуте број један | Енергија Спутњика

Дедоларизација је већ годинама тема која се провлачи у геополитичким и економским анализама. Политичари, поготово они из богатих источних земаља, попут Кине и Индије, али и остале чланице БРИКС-а, а посебно извознице нафте са Блиског истока не само да најављују већ престају да купују и продају обављајући трансакције у доларима.
Sputnik
Да је враг однео шалу схватили су, изгледа и у САД, где Марко Рубио, амерички сенатор, заговара доношење закона против алтернативних система плаћања Русије, Кине, Ирана и других земаља које су на "црној листи" САД. О томе је говорила и Џенет Јелен, америчка министарка финансија, која је у говору пред Комитетом за финансијске услуге Представничког дома САД рекла да се плаши да ће "америчке санкције смањити улогу долара широм света".
Професор Економског факултета у Београду и некадашњи гувернер Народне банке Србије у емисији “Енергија Спутњика” каже да се то већ дешава. Као пример наводи Русију, која је, упркос санкција западних земаља успела не само да развија своју економију већ сада користи и то што се богати Руси, којима је Запад започео пленити имовину, враћају кући.
Подсећајући на историју долара као резервне светске валуте и значај такозваног петродолара, којим се плаћало у трговини “црним златом” Шошкић каже да су САД тако “преливале” своје економске проблем на друге земље, поготово оне сиромашне и у развоју.
Питање је, такође, колико се брзо може спровести дедоларизација. Јер, долар је светска резервна валута. Око 60 одсто светских резерви се чува у доларима, а према подацима Међународног монетарног фонда.
Иако су многе земље започеле, у билатералним односима, да тргују плаћајући у некој другој валути долар је и даље најчешће коришћена валута у међународној трговини. И често је прецењен, што иде у прилог САД. Саговорника “Енергије Спутњика” питамо да ли је излаз у резервним валутама, попут кинеског јуана, рупије или и биткоин - за коришћење у међународној трговини. Све чешће се спомиње да је могућа алтернативе долару стварање неке нове, светске валуте. Која неће припадати ниједној држави.
Професора Шошкића питамо и за коментар актуелне кризе на Волстриту и да ли ће се пад вредности великих компанија на берзама прелити из САД на економије у остатку света. Да ли ћемо сви ми сносити последице овога што се сада дешава на Волстриту?

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Коментар