ЕКОНОМИЈА

Постоје типови људи који су непожељни у свакој фирми

У пословном свету успех компаније често зависи од квалитета и сарадње њених радника. Међутим, постоје одређене групе запослених које могу негативно да утичу на радну атмосферу и ефикасност тима.
Sputnik
Оснивачусопствене компаније, Дерил Мекисак (63), није страно препознавање такозваних токсичних особина. Ова власница грађевинске компаније са седиштем у Вашингтону, већ на почетку свог пословања открила је колико је тешко наћи раднике који су прави избор, па је због тога њен посао страдао, пише „Си-Ен-Би-Си“.
Проналажење правог талента помогло је њеној компанији која данас доноси 25 милиона долара годишњег прихода. После вишегодишњег искуства, то је квалитет који ова предузетница одмах уочи као лош када запошљава нове раднике или оцењује тренутне таленте у својој компанији.

Људи без интегритета

Сваки шеф мора да има капацитет да може веровати својим радницима, изјавила је Дерил Мекисак.
„Људи којима недостаје интегритет су проблем, посебно менаџери који својим тимовима не дају признање које заслужују. Треба се забринути ако радник стално говори „Ја сам ово урадио“ не одајући признање свом тиму“, објашњава она.
Дерил Мекисак није једина која тврди да је недостатак интегритета забрињавајућа особина међу запосленима.Хајди К. Гарднер, консултант за професионално лидерство и сарадник Харварда, такође указује на раднике који туђи рад представљају као свој. То је неморално и оставља утисак да не поштујете своје колеге.
„Они можда неће моћи да виде колико људи око њих својим вредностима доприносе њиховом сопственом успеху. А та неспособност да цене доприносе других је велики црвени картон. То је неколегијално“, каже Гарднерова.

Људи са којима је тешко бити

Скоро сваком тиму, без обзира на врсту посла, потребни су људи који могу добро да раде с другима. Тешко је када ваши сарадници не воле да су у вашој близини или обрнуто. Дерил Мекисаккаже да њој морају да се допадну личности њених запослених, јер ако јој се не свиђа да је у близини некога, велике су шансе да неће ни клијенти.
Будите топли и пријатељски расположени на послу, јер вам то потенцијално може помоћи у каријери више од ваших вештина и квалификација, рекао је милионер и предузетник Стив Адкок.
„Ваша личност ће вам донети 10 пута више богатства од ваше интелигенције. То сам научио током своје каријере. Радио сам са много паметних људи, без сумње. Али најпаметнији људи у канцеларији нису нужно били они који добијају повишице и унапређења“, рекао је Адкок.
Људи који не следе мантру компаније
Дерил Мекисак има једноставну мантру за своје раднике: скромни, гладни, паметни. Она каже да је то преузела из књиге аутора и стручњака за пословно управљање Патрика Ленционија, „Идеални тимски играч“.
„Имамо неутаживу жеђ за успехом. Понизност нас подстиче да доносимо одлуке за веће добро и ценимо емоционалну интелигенцију јер знамо да она гради јаке односе“, написала је она Линкедину раније ове године.
Очекивање да запослени отелотворе те три карактеристике – скромни, гладни, паметни – претворило је њену компанију у радну снагу пуну људи посвећених истој мисији, а не у ону која се бори са ниским ангажовањем запослених. Према Ленционијевој књизи, ово су „три врлине“ успешних тимских играча.
„Стално сам говорио: „Стагнирамо годинама. Зашто стагнирамо?“, додаје Дерил Мекисак. „Али када сам донела одлуку да наша мисија буде већа од онога што радимо, од „цигала и малтера“, и више фокусирана на унапређење човечанства, тада смо заиста почели да се мењамо“, закључује она.
Погледајте и:
Коментар